Archive for 2019

PENGALAMAN MENGGUNAKAN UNIFI AIR DI SABAK BERNAM

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

unifi-air-dan-router-tenda

Disember 2019
Secara rasminya saya telah menjadi pelanggan TM Unifi Air selama tiga bulan sejak Oktober lalu. Saya telah memilih pakej kedua yang disediakan TM iaitu melanggan sim kad Unifi Air sahaja tanpa router Huawei B618 LTE CPE.

Pakej Internet tanpa had. Internet boleh dikongsi bersama ahli keluarga di rumah. Menjadikan saya tertarik dengan pakej yang ditawarkan.

pakej pelan internet Unifi Air oleh TM 2019

Kenapa Saya Melanggan Sim Kad Sahaja?
Yang pertama 
saya ingin menguji capaian dan juga kekuatan Unifi Air di kawasan perumahan saya di Taman Air Manis Sabak Bernam. Setakat ini kekuatan internet agak memuaskan sekitar 4-20 mbps mengikut  keadaan dan masa. Semakan rangkaian di laman TM menunjukkan TIADA liputan Unifi Air di Sabak Bernam.

Tetapi kenapa saya 'berani' cuba Unifi Air di lokasi ini?
Sebenarnya saya telah meminjam router Unifi Air daripada seorang rakan dan hasilnya agak mengejutkan apabila Unifi Air dikatakan agak "boleh tahan" di kawasan Taman Air Manis. 

Yang kedua 
di kawasan perumahan saya telah tersedia Unifi Fiber. Disebabkan saya merupakan seorang penyewa dan akan berpindah ke kawasan lain, mudah bagi saya bagi memindahkan talian Unifi Air ke tempat lain pada bila-bila masa.

Yang ketiga 
Unifi Air boleh dibawa ke mana-mana bersama router yang dibeli berasingan di Shopee. Boleh dibawa ke tempat kerja dan juga boleh dibawa balik ke kampung semasa cuti sekolah. Tidak seperti Celcom Home Wireless. Tiada talian sekiranya di bawa keluar daripada lokasi yang sepatutnya. 

Yang keempat 
Pelan Unifi Air yang saya langgan boleh ditamatkan pada bila-bila masa kerana tiada ikatan kontrak. Jadi saya tidak perlu risau sekiranya saya tidak berminat lagi dengan perkhidmatan TM.





Bagaimana Cara Mendapatkan Sim Kad Unifi Air?
Langkah Pertama,
Semak dahulu liputan rangkaian Unifi Air di kawasan anda. (Semak sini) Sekiranya tiada liputan di kawasan anda, anda boleh cuba meminjam daripada rakan-rakan yang memiliki sim kad ini. Sekiranya tiada, keputusan yang diambil adalah risiko anda sendiri. Pastikan langgan sim kad sahaja. Jangan ambil pakej bersama router dengan kontrak 24 bulan. Menyesal nanti!

Langkah kedua,
Dapatkan lokasi TM Point yang berhampiran dengan rumah anda melalui laman web TM. Saya dulu pergi ke Teluk Intan. (Semak Lokasi TM Point)

Langkah ketiga,
Pergi ke TM Point dan buat urusan langganan di sana.

Langkah Keempat
Cuba masukkan sim kad dalam telefon anda sendiri untuk mencuba talian internet Unifi Air di kawasan anda. Pastikan telefon itu  adalah jenis yang menyokong talian 4G.

Langkah Kelima
Buat uji lari talian Unifi Air melalui aplikasi Speedtest. Sekiranya capaian download adalah 4mbps ke atas, adalah rasional sekiranya anda meneruskan langganan Unifi Air untuk bulan seterusnya. **Sila buat uji lari kelajuan internet pada masa yang berbeza. Buat berkali-kali untuk memeriksa kestabilannya.





Keputusan Speedtest Unifi Air

Hasil Speedtest Unifi Air + Router Tenda di Pengkalan Chepa, Kelantan.
Hasil Speedtest Unifi Air + Router Tenda di Pengkalan Chepa, Kelantan.
Kawasan ini berada di dalam liputan Unifi Air. Boleh semak di SINI.


Hasil speedtest Unifi Air di Taman Air Manis, Sabak Bernam, Selangor
Hasil speedtest Unifi Air di Taman Air Manis, Sabak Bernam, Selangor.
Kawasan saya di luar kawasan Unifi Air. 




Router Pilihan Saya
Saya memilih router jenama Tenda kerana faktor harga yang murah berbanding router lain. Pada masa itu saya membelinya sekitar harga RM249. Antara faktor lain juga adalah router jenis ini turut menyokong pelbagai sim kad yang berada di pasaran seperti sim kad celcom, umobile, Yes 4G dan lain-lain.

Router ini juga boleh digunakan bersama sim kad Yes 4G pelan Guru 1Bestarinet. Buat langganan RM10 untuk 10GB. Pasang sim kad dan terus boleh digunakan.


Pada bulan November yang lalu, jumlah penggunaan data Unifi Air yang disambung pada PC sahaja adalah sebanyak 63.9 GB. Bagi telefon & laptop saya terlupa untuk buat tetapan bacaan gunaan data.

Bacaan penggunaan data oleh perisian Glasswire.


Penulisan Lain yang berkaitan
26 Disember 2019

Tonton Youtube Lebih Pantas Dengan DNS Cloudflare

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


dns-terpantas-Tonton-Youtube Lebih Pantas Dengan DNS Cloudflare

2012
merupakan detik yang perit mengajar di pedalaman 3 Sarawak kerana talian internet yang disediakan sangat perlahan. Sudahlah perlahan sekitar 0.8 mbps sahaja, ditambah pulak sekatan akses kepada laman sosial seperti Facebook pada ketika itu menjadikan masalah ini bertambah teruk.

Bagi melepasi sekatan, salah satu cara yang digunakan adalah dengan menukar nombor DNS pada router wifi sekolah pada masa itu. Internet sangat penting untuk menyambungkan kami pada waktu itu di pedalaman dengan dunia luar. Terutamanya untuk menghubungi kaum keluarga melalui aplikasi Facebook Massenger. Hanya aplikasi ini sahaja yang stabil.

Tahukah Anda!
Dengan cara menetapkan nombor DNS kita mampu menonton Youtube dan melayari internet dengan lebih pantas. Tetapi dengan syarat :
  • internet anda tidak bermasalah
  • tidak mempunyai sekatan kelajuan.
  • bukan pakej internet asas/basic (sebab slow sangat)
Menetapkan DNS akan menjadikan internet anda lebih stabil dan smooth gitu. Pada mulanya saya anggap perkara ini hanya mainan dan gurauan, tetapi ternyata terdapat perbezaan yang ketara pada sebelum dan selepas menetapkan DNS. Carian video lebih pantas dan video dapat dimuatkan dengan lancar.

DNS Awam untuk diketahui
Sebenarnya terdapat banyak DNS awam yang pantas. Yang perlu kita pilih hanyalah satu sahaja iaitu DNS yang super pantas!

Sebelum itu, mari kita lihat senarai DNS terpantas yang telah diuji dan disenaraikan pada sepanjang bulan Disember 2019 oleh DNSperf.


dns-awam-terpantas-disember-2019





Pilih DNS Terbaik Anda!
Setakat diketahui hari ini, DNS CloudFlare menyediakan (Primary DNS 1.1.1.1 & secondary DNS 1.0.0.1) yang terpantas untuk semua pengguna secara percuma. Anda boleh klik sini : Prestasi DNS dunia untuk ketahui keadaan DNS semasa.



Cara Menetapkan DNS 1.1.1.1 pada Peranti







24 Disember 2019
Tag :

DNS SERVER MEMBANTU PENCARIAN MAKLUMAT DI INTERNET

Assalamualaikum & Salam sejahtera.

dns-server-membantu-pencarian-maklumat-dalam-internet

Jika saya berikan nombor telefon seperti 015-333 3333,
adakah anda tahu siapa pemiliknya?

Jika saya berikan alamat IP seperti ini 179.60.194.35
adakah anda tahu laman apa yang akan dipaparkan?

Sebenarnya alamat IP (179.60.194.35) ini adalah merupakan alamat IP milik domain laman media sosial yang terkenal iaitu Facebook.

179.60.194.35 = www.facebook.com

Nombor ini adalah unik seperti nombor kad pengenalan kita. Amat sukar bagi kita untuk melayari laman Facebook dengan cara menaip nombor-nombor ini ke dalam pelayar internet (browser). 

Seperti membuat panggilan telefon kepada rakan. Kita hanya perlu mencari/menaip namanya dan bukan membuat carian berdasarkan nombor telefonnya. 


Sumber gambar daripada alamy.com
Dahulu buku Yellow Pages terkenal sebagai sebuah buku telefon. Boleh dikatakan hampir semua nama pengguna telefon talian (telekom) tetap masa itu tersenarai di dalam buku kuning ini. Saya pernah juga pernah menggunakannya zaman kanak-kanak dahulu. Jenuh juga membuat carian nama ayah dalam buku kuning tu waktu itu. Berat juga bukunya!

Internet juga mempunyai buku yellow pages tersendiri yang dikenali sebagai DNS (Domain Name System). DNS berfungsi dengan cara menterjemah dan menukar nama domain/URL (www.facebook.com) yang ditaip kepada nombor alamat IP (179.60.194.35).

Hal ini kerana komputer hanya boleh bekerja dengan menggunakan nombor manakala manusia terbiasa menggunakan huruf & perkataan untuk pergi ke sesuatu domain.



Bagaimana penterjemahan domain kepada DNS berlaku?


dns server menterjemah domain kepada alamat ip domain.

Apabila DNS server 1 mempunyai maklumat yang diminta, alamat IP akan dihantar ke peranti (komputer/telefon) dan seterusnya ke laman yang diminta.

Sekiranya DNS server 1 tiada maklumat, komunikasi antara DNS server akan berlaku dan serahan alamat IP berlaku kepada peranti.

19 Disember 2019

RPT MATEMATIK SEKOLAH RENDAH TAHUN 2020

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.


RPT Matematik Sekolah Rendah tahun 2020

Sudah menjadi kewajiban bagi seorang yang bergelar pendidik agar dapat menyediakan DSKP, RPT & RPH sebelum sesi persekolahan bermula.

Dalam kalangan guru di Malaysia, terdapat guru yang sangat aktif menyediakan RPT untuk tahun berikutnya. Kumpulan mereka ini tidak lain tidak bukan ingin memberi kemudahan kepada rakan guru lain. Bagi kami golongan yang menerima sangat bersyukur kerana usaha yang dilakukan oleh kumpulan mereka ini. Terima kasih, Arigato, 감사합니다 !



Klik untuk muat turun dokumen RPT.
4.  RPT Matematik SK Tahun 4
18 Disember 2019

MENGHASILKAN VIDEO TOKOH MURID 2019 DENGAN FILMORA

Assalmualaikum dan salam sejahtera.


Sebelum sesi persekolahan sesi 2019 tamat, seperti biasa setiap sekolah akan mengadakan Hari Kecemerlangan bagi meraikan murid-murid yang telah mencapai prestasi yang terbaik. Tidak lupa kepada tokoh murid yang dipilih berdasarkan kepada prestasi bidang yang diceburi.

Bagi sekolah saya, tiga jenis pengiktirafan diberikan iaitu :

Tokoh Murid (Lelaki) - Perdana/PPKI
Tokoh Murid (Perempuan) - Perdana/PPKI
Tokoh Murid Kokurikulum - Perdana/PPKI


Tugasan yang diberikan kepada saya adalah menyediakan tiga video tokoh murid kategori perdana. Hampir seminggu juga saya memperuntukkan masa untuk menyediakan video-video ini. Mana tidaknya, setiap tokoh mempunyai tema video yang berbeza.

Dalam membikin video ini saya menggunakan perisian Filmora. Ramai juga dalam kalangan guru yang menggunakan perisian ini untuk tujuan yang sama. Bagi guru yang advance, perisian Adobe memang menjadi pilihan. Yang masih belum mahir dan ingin bermula dalam bidang video editing, dicadangkan menggunakan perisian ini kerana sangat memudahkan.


Kebiasaan yang saya lihat, cikgu-cikgu lebih suka menghasilkan video gambar (slideshow) semata-mata. Boleh saya katakan agak membosankan jika penonton melihat gambar statik selama 3-5 minit. Maka, selitkan sedikit video penglibatan atau pun video yang berkaitan dengan tokoh. Rakam guna telefon pintar je. 





AKTIVITI EXPLORACE MATEMATIK UPSR TAHUN 6


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


aktiviti rekreasi explorase matematik sekolah rendah

Sebagai warga pendidik, kita dituntut agar menjadikan bilik darjah dan sekolah sebagai tempat belajar yang menyeronokkan bagi murid-murid. Inilah yang menjadi hasrat Kementerian Pendidikan Malaysia agar dapat mewujudkan suasana yang harmoni ini di kawasan pengajaran dan pembelajaran.

Melalui panitia matematik, saya telah merancang satu aktiviti explorace khas untuk murid tahun 6. Aktiviti ini telah dijalankan sebelum UPSR 2019 lagi. Tujuan utamanya adalah sebagai aktiviti pengukuhan yang bersifat santai setelah mereka bertungkus lumus siang dan malam di dalam untuk UPSR tahun ini.


Dalam segmen kali ini, saya ingin kongsikan bahan-bahan yang digunakan dalam setiap stesen explorace yang telah dijalankan.

STESEN BOWLING
1. Setiap orang peserta akan melakukan lontaran secara bergilir.
2. Peserta melontar dengan menggunakan bola kertas yang disediakan.
3. Peserta membuat lontaran kepada botol-botol yang disusun oleh fasilitator.
4. Botol yang tumbang mewakili nombor soalan yang perlu dijawab oleh peserta.
5.     Fasilitator merekodkan markah kumpulan dalam borang yang disediakan.



STESEN SI BUTA
1. Seorang ahli dipilih untuk menjadi si buta.
        (Menutup mata dengan kain yang disediakan)
2. Si buta perlu mengutip 10 soalan yang disediakan di atas permukaan lantai.
3. Ahli kumpulan yang lain bertindak sebagai pemandu arah.
4. Arahan perlu diberikan dalam Bahasa Inggeris.
        (Turn Left/Right, Go Straight, Stop)
5. Peserta menjawab kesemua soalan dan semak bersama fasilitator.




STESEN TEKA SIAPA SAYA
1. Sebelum peserta mula menjawab soalan teka teki di stesen ini,
        murid perlu menjawab soalan lisan mudah yang diberikan oleh fasilitator.
2. Sekiranya murid berjaya, dia bebas memilih mana-mana nombor soalan.
3. Soalan diberikan dan murid mencari jawapan.bersama-sama.
4. Murid turut dibekalkan dengan sebuah kamus sebagai rujukan.





STESEN CONGAK MINDA
1. Peserta akan diberikan 8 buah soalan congak matematik.
2. Peserta perlu menyelesaikan soalan dalam masa terpantas.
3. Kumpulan yang berjaya mengumpul jawapan betul terbanyak dan
        masa menjawab terpantas akan dikira sebagai sebagai pemenang.



Penulisan lain yang berkaitan



12 Disember 2019

BUKU PROGRAM SUKAN TAHUNAN SEKOLAH 2019

Assalmualaikum dan salam sejahtera.

buku program sukan tahunan sekolah

Pada ruangan kali ini saya ingin kongsikan kepada anda semua Buku Program Sukan Tahunan Sekolah yang direka bentuk dengan menggunakan perisian PowerPoint.


Saya turut menyediakan font yang perlu dipasang pada komputer terlebih dahulu untuk memastikan font buku program dapat dipaparkan dalam keadaan yang baik.

12 November 2019

BUKU PROGRAM PERKHEMAHAN UNIT BERUNIFORM SEKOLAH 2019

Assalmualaikum dan salam sejahtera.



Pada ruangan kali ini saya ingin kongsikan kepada anda semua sebuah Buku Program Perkhemahan Unit Beruniform bersaiz A4 yang boleh diubahsuai dengan menggunakan PowerPoint.

Menuju kepada dunia pendidikan tanpa kertas, kita boleh tukar buku program ini kepada bentuk digital. Flip Flip Aja!. Gunakanlah Anyflip. Memudahkan kerja dan menjimatkan kos dan tenaga.




Penulisan lain yang berkaitan
06 November 2019

GOOGLE CLASSROOM - Menjawab Tugasan Format .pdf dengan DocHub

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Menjawab Tugasan Format .pdf dengan DocHub


Format PDF!
Sudah semestinya dokumen ini agak sukar diedit melainkan anda tahu menggunakan aplikasi atas talian yang senang diperoleh dari internet.

Pada hari ini banyak dokumen PDF yang boleh dimuat turun secara percuma sama ada melalui Scribd, Telegram dan juga mana-mana laman perkongsian yang lain.

Sekiranya guru menghantar dokumen format PDF kepada murid, bagaimana pula cara murid mengurus dan menjawab dokumen jenis ini melalui Google Classroom? Jom tonton video yang telah saya sediakan.



 Klik untuk Langgan Channel Saya!

Penulisan lain yang berkaitan

15 Oktober 2019

GOOGLE CLASSROOM - Menanda Tugasan Dengan Telefon Pintar

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Menanda Tugasan Dengan Telefon Pintar

Setelah guru memberi tugasan kepada murid, tibalah masanya untuk guru menyemak hasil kerja murid dengan menggunakan peralatan yang ada. Kali ini saya ingin berkongsi kepada anda cara menyemak tugasan dengan menggunakan telefon pintar.





07 Oktober 2019

GOOGLE CLASSROOM - Guru Beri Tugasan Kepada Murid

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Kali ini saya ingin berkongsikan video tutorial bagaimana saya menggunakan Google Classroom dalam menjalankan PDPC di sekolah. 

Hari Isnin yang berjerebu pada paras IPU 180 ke atas, saya telah diberikan satu kelas ganti selama satu jam untuk kelas subjek Bahasa Inggeris tahun 5. Semenjak platform Frog VLE tidak digunakan lagi, murid perlu tahu menggunakan menggunakan Google Classroom dalam menjawab tugasan yang diberikan oleh guru.

Saya gunakan worksheet yang sedia ada di dalam Internet daripada negara luar, bukan Malaysia yang mudah dijawab secara santai oleh murid tahun 5.

Oleh itu, saya sediakan satu video tutorial tentang bagaimana saya memberikan tugasan kepada murid di sekolah saya.

25 September 2019

BUKU PROGRAM SAMBUTAN BULAN KEBANGSAAN KALI KE 62

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



*Format fail adalah PowerPoint, .pptx bersaiz A4.

** Kemungkinan ada perubahan pada font jika dipaparkan melalui komputer/laptop/telefon tuan/puan. Oleh itu, tuan/puan bebas memilih sendiri font yang digemari semasa menyunting fail powerpoint di atas. 

>>>  Klik untuk muat turun sekarang! <<<
17 Ogos 2019

BUKU PROGRAM MAJLIS PERSARAAN GURU SEKOLAH

Assalmualaikum dan salam sejahtera.



Pada ruangan kali ini saya ingin kongsikan kepada anda semua sebuah Buku Program Persaraan Guru yang telah dihasilkan dengan menggunakan Microsoft Power Point.

Lain orang lain rasa.
Bagi pengemar Microsoft Publisher, mungkin anda merasakan hal ini agak pelik kerana Power Point hanya digunakan sebagai persembahan slaid.

Tapi sebenarnya, menggunakan Power Point sebenarnya lebih mudah berbanding Publisher. Mini Adobe!








Tukar Duit Rosak di Bank Negara Malaysia, BNM

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada segmen kali ini aku ingin kongsikan kepada pembaca semua tentang pengalaman aku berdepan dengan detik-detik kehilangan 12 keping not RM50 yang rosak dan bagaimana cara untuk mendapatkan semula wang yang telah rosak itu.

PUNCA KEROSAKAN
Kerosakan wang adalah berpunca daripada botol pembersih aircond yang dibeli daripada kedai hardware yang bocor dan kemudian terkena pada setiap helaian. Apabila dibasuh dengan air, menjadikan keadaan lebih parah. Gambar pokok kelapa sawit boleh bertukar kepada pokok lalang jika dilap. fuh....



Pada 6 Mei 2019,
aku telah menuju ke Bank Negara yang terletak di Kuala Lumpur (lokasi BNM). Sebelum ke BNM, aku telah membaca beberapa blog yang berkongsikan cara untuk menukar wang yang telah rosak di BNM. Tapi bagi kes aku kali ini, aku tidak meletakkan harapan tinggi untuk mendapatkan semula wang tersebut 100 peratus.

Tu bukan bangunan BNM. Aku nak tunjuk gambar tempat parkir jer.
Setibanya di BNM, aku disambut pengawal keselamatan yang menunjukkan parkir yang kosong dan mereka menjalankan tugas yang begitu baik. Parkir yang disediakan adalah berbayar tetapi tidaklah terlalu mahal. Biasalah KL.

Seterusnya langkah pertama kaki disambut pula pengawal keselamatan di pintu masuk. Barang perlu diletakkan di dalam dulang plastik untuk pemeriksaan seperti di pintu masuk kawasan menunggu di mana-mana lapangan terbang. Risau jugak kalau-kalau ada terbawa masuk alatan yang dilarang. Tetapi semuanya berjalan dengan baik.

Aku terus bertanya kepada pegawai di sana dan mereka menunjukkan kaunter yang diperlukan. Aku berjumpa dengan pemeriksa wang rosak di kaunter. Alangkah terkejutnya apabila beliau memaklumkan kesemua duit aku yang rosak itu dapat ditukar semula kepada yang wang yang bernilai. Terasa seperti menjadi kaya semula.

Borang yang perlu dilengkapkan untuk memohon penukaran wang. Kerosakan wang berpunca daripada BAHAN KIMIA.
Duit berkedut. Ada cuba pada mesin CDM bank, tapi mesin tu lagi bijak mengesan kerosakan.  





Isi kertas kecil ini untuk BNM bayar semula wang ke dalam akaun bank. Akaun bank gaji.

Beliau memaklumkan tepat pukul 5 petang duit akan dimasukkan ke dalam akaun bank persendirian. Alhamdulillah. 

# Blogger Pendidikan

# Blogger Pendidikan
Satu komuniti blogger pendidikan terbesar Malaysia dengan misi untuk memangkin kualiti pendidikan Malaysia menerusi penulisan ilmiah pada platform blog.

# YouTube Cikgu

# Langgan Blog Ini

# E-Latihan

Himpunan e-Latihan Matematik UPSR Sekolah Rendah 2020

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -