Archive for 2018

CARA KENAL PASTI KAD MEMORI ANDA PALSU ATAU TIDAK

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Apabila disebutkan nama Lazada dan Shopee, sudah semestinya ramai yang mengenalinya sebagai tempat untuk membeli belah tanpa memerlukan tenaga yang banyak. Pengguna hanya perlu mengakses kepada laman tersebut dan mencari barang yang diinginkan. Tetapi, sebagai pengguna yang berkhemah, anda perlu bijak memilih agar tidak tertipu seperti saya.


Sempena 12.12 Shopee yang lalu, saya telah membeli sebuah Kad Memory dalam Jualan Kilat/Flash Sale. Harga yang ditawarkan adalah murah dan patut dimiliki. Tanpa mengabaikan review dan komen daripada pengguna lain, saya telah membeli kad itu daripada penjual yang berpangkalan dari China.

Barang sampai dan bungkuan terus dibuka.
Sekilas pandang, barang yang sampai adalah kelihatan tidak meyakinkan. Seterusnya, saya telah mengeluarkan kad memori itu dan meneliti satu persatu produk itu.

Nampak sekali pandang seperti produk Original. Tetapi tidak.
Kecepatan data yang mengagumkan. Tetapi hampa.
Cetakan pada adapter pun mcm guna spray biasa
Cetakan kembang dan tidak meyakinkan.
Nombor identiti pada kad pun sukar untuk dilihat.

Bagi meyakinkan diri, saya telah menjalankan sebuah "Test" pada kad itu dengan menggunakan perisian percuma yang dikenali sebagai
H2testw 1.4

paparan pertama H2testw selepas dilancarkan
Keputusan KAD MEMORI PALSU yang dilaporkan oleh H2testw
Keputusan KAD MEMORI ORIGINAL yang dilaporkan oleh H2testw

Setelah diuji dengan H2testw, ciri-ciri kad memori palsu adalah seperti berikut:


#1

10.6 GB sahaja yang boleh digunakan dan selebihnya dikategorikan sebagai "Defective".

#2

Kecepatan Verifying adalah sangat teruk
#3

Cetakan pada bungkusan yang tidak menyakinkan.
#4

Bungkusan kad memori boleh dikoyakkan dengan mudah.



*Saya telah meminta pemulangan semula bayaran dan penjual telah menghubungi saya dan berjanji akan memberikan kad baru yang original. Perekara ini masih dalam proses. Nasib baik RM20 jer lebur.
24 Disember 2018

PEMBIKINAN VIDEO AKTIVITI SEKOLAH DENGAN FILMORA (PC)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Pada penulisan kali ini saya ingin berkongsi kepada para pembaca tentang aplikasi yang berguna buat guru yang ditugaskan untuk menghasilkan video yang diarahkan oleh pihak sekolah seperti contoh:

Video Tokoh Murid Hari Kecemerlangan Sekolah
Video Aktiviti Sekolah
Video Persaraaan Guru
Video Sukan Sekolah & seumpama dengannya.

Aplikasi yang saya gunakan adalah Filmora.
Aplikasi ini boleh dimuat turun dalam pelbagai platform di antara adalah PC dan juga android.

Aplikasi ini ada jenis berbayar. Bagi anda yang ingin mencuba, boleh muat turun dan mencuba aplikasi ini. Tetapi bagi sesiapa yang suka aplikasi jenis "Retak" boleh dapatkan daripada mana-mana sumber yang digemari.



Gambar di atas adalah projek bagi Tokoh Murid Kokurikulum Sekolah Tahun 2018. Dengan Filmora, tugas saya dapat dimudahkan dan hasilnya begitu memuaskan. 



Yang menariknya di dalam Filmora, kita disediakan dengan pelbagai jenis efek "Transitions". Nak jadikan gambar/video keluar dari pelbagai arah anda disarankan agar tidak mengabaikan 'features' ini.







Bagi pembikinan 3 video pendek di atas, alatan yang saya gunakan adalah seperti berikut :
Refurbished PC - Dell Optiplex 9020
Telefon sendiri - Vivo V9 - Video 4K
DJI Osmo Mobile 2. 
23 Disember 2018
Tag :

BENGKEL SATE GURU ADMIN PPD SABAK BERNAM 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Pada 16 Oktober, Selasa, satu bengkel modul VLE iaitu SATE telah dijalankan di daerah Sabak Bernam. Guru admin yang terlibat merangkumi guru dari zon PKG Sabak Bernam, Batu 38 dan juga Sungai Besar. Alhamdulillah, bengkel yang diadakan telah berjaya dijalankan dengan saya di sebagai penceramah di peringkat daerah.

Modul SATE ialah merupakan singkatan kepada Start And Learn Easily. Kiranya, bagi sesiapa yang baru nak bermula VLE disarankan untuk menduduki bengkel ini kerana dunia VLE telah berubah 360 darjah.

Semasa VLE mula-mula diperkenalkan, semua sumber pengajaran dan pembelajaran murid perlu disediakan oleh guru sendiri. Tetapi, situasi ini telah berubah berikutan perubahan dan penambahbaikan yang dilakukan.

Pada hari ini guru tidak perlu lagi bersusah payah menyediakan laman pembelajaran seperti dulu kerana semuanya telah disediakan hasil daripada pembinaan laman oleh guru-guru pakar di Malaysia. Kita sebagai pengguna hanya perlu pilih, semak dan klik laman yang sesuai untuk digunakan dalam PDPC seharian.




21 Oktober 2018

FrogChampionship Level Up!, Frogboost dan Community Quiz.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Berbaki beberapa minggu sebelum kempen FrogChampionship Level Up! melabuhkan tirainya, ruang masa yang ada ini perlu dimanfaatkan dengan sebaik mungkin bagi menjuarai kategori yang telah disediakan iaitu kategori murid, guru dan sekolah.

Cikgu-cikgu boleh tonton video yang saya sediakan sebagai panduan untuk anda. Manalah tahu, usaha anda cukup untuk menjuarai kategori daerah sekurang-kurangnya.



*Saya sibuk betul tahun ni sampai blog pun dah bersawang & lama tak dikemaskini. Itulah sebab namanya laman sesawang. hihi
12 Oktober 2018

Dapatkan Kod Avatar Anda Di Sini!

Asalamualaikum dan salam sejahtera.


FrogPlay Championshiop Level Up! untuk subjek Matematik telah pun berakhir. Ini bermakna bukannya subjek Matematik tidak boleh lagi dijawab oleh murid tetapi tiba giliran untuk subjek kedua pula telah pun dilancarkan iaitu Bahasa Inggeris untuk terus digalakkan dalam pembelajaran.

Apa yang menarik untuk dikongsikan di sini ialah melalui FrogPlay Championship Level up!, bagi pengguna yang telah mendaftar melalui laman sesawang pertandingan ini, kita akan menerima satu emel bernama "Dapatkan Kod Avatar Anda!". Emel ini memberi tahu kod rahsia Avatar secara percuma. Bagi guru dan murid, hal ini amat menyeronokkan. 

Tugas admin sudah semestinya adalah sebagai juruhebah perkara ini. Barulah penggunaan VLE akan meningkat dan menarik minat murid. Lagi-lagi sekarang, Frog VLE sudah boleh dilayari dengan menggunakan telefon pintar.

Saya ada sediakan softcopy dalam bentuk .docx@word.
Boleh la download untuk panduan.




03 September 2018

10 Markah Dalam Genggaman Dalam Bentuk Google Slide!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Bayarannya adalah mohon doakan
kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat saya dan keluarga.

Modul 10 Markah Dalam Genggaman yang dibina pada tahun 2016 adalah cetusan idea selepas menghadiri penataran Matematik UPSR format baharu dan juga perkongsian ilmu pembinaan item soalan oleh Cikgu Hamzah Salleh, iaitu salah seorang panel penulis akkbar Didik yang dijemput khas ke Sabak Bernam.

Modul yang mempunyai 20 set 10 soalan mudah telah diwujudkan selepas pemerhatian pada waktu itu mendapati sumber asas mencongak agak terhad. Walaupun terdapat lambakan buku pada waktu itu di pasaran adalah 100% tidak menepati cita rasa saya.

Maka dengan itu, saya telah menghasilkan modul ini bertujuan untuk membantu murid-murid lemah di sekolah saya sendiri. Dan akhirnya saya kongsikan untuk manfaat bersama. Bukan untuk dijual. Dijual adalah HARAM!


Kini dalam bentuk slide untuk memudahkan guru
Paparan slide modul

Tahun 2018
, saya mendapati ramai guru yang mengulang kongsi bahan modul saya. Alhamdulillah. Saya beranggapan pada mulanya modul ini tidak mendapat sambutan. Tetapi rupanya memberi manfaat kepada rakan guru matematik yang lain. Selain itu juga, terdapat juga individu yang memohon agar saya menyediakan jawapan dan juga menghasilkan edisi ke-2. Memandangkan kekangan masa yang kian mencabar, saya menyimpan hasrat tersebut sehinggalah akan dijelmakan pada suatu hari nanti.

Bagi membantu rakan guru lain, bersama penulisan ini saya sertakan bersama 10 pautan persembahan elektronik (Google Slide) yang boleh dipapar kepada murid dan dimuat turun sebagai PowerPoint untuk kegunaan kawan-kawan di dalam kelas sebagai usaha terakhir kepada murid tahun 6. 10 slide lagi Insyaallah akan menyusul.










24 Ogos 2018

Cikgu Afiq & Frog Championships Level Up!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Banner yang disediakan oleh pihak Frogasia sebagai bahan promosi.

Awal bulan Ogos 2018 yang lalu kita dikejutkan dengan kehadiran
Frog Championship - Level Up!. Kali ini kaedah program yang dianjurkan oleh pihak Frogasia nampak lebih telus dan teratur berbanding yang sebelumnya. Tahniah!

Kategori Guru, murid dan sekolah yang menyertai pertandingan ini akan dibahagikan kepada peringkat daerah, negeri dan juga kebangsaan. Sekurang-kurangnya kita dapat melihat potensi diri guru, murid dan sekolah di pelbagai peringkat. Tak dapat johan kebangsaan, dapat tempat peringkat daerah pun dah lega. 

Kemaskini terbaru yang terdapat di dalam Frog VLE mutakhir ini adalah penambahan yang dikenali sebagai "Boost".

Fungsi Boost yang membolehkan guru menambah laman ke dalam koleksi laman persendirian.

Dengan wujudnya fungsi terbaru ini, guru-guru tidak perlu lagi membina laman PDPC. Laman-laman pembelajaran ini telah dibangunkan oleh pihak Frogasia dengan kerjasama guru pakar subjek dan VLE di dalam negara kita.

Minggu ini dibuka untuk subjek Matematik.

Hanya tiga mata pelajaran sahaja yang menyokong fungsi Boost ini iaitu subjek
Matematik, Bahasa Inggeris dan Sains. Setiap subjek ini tidak dilancarkan secara serentak tetapi mengikut masa yang telah dijadualkan. Bagi subjek yang lain, mungkin pihak Frogasia akan cuba menyediakan kesemuanya secara beransur-ansur.

Sebagai guru Matematik, saya dah terbayang di dalam kepala ini untuk menambah laman-laman subjek Matematik ini ke dalam koleksi "My Site" yang boleh digunakan oleh murid dan guru lain di sekolah saya. Saya bercadang juga untuk menambah laman-laman ini ke dalam laman Panitia Matematik sekolah.

Pada Laman PDPC Boost yang bertajuk Tajuk 10 : Pengurusan Data Tahun 6, saya mendapati pembina laman telah memasukkan bahan-bahan YouTube dan juga penulisan blog saya ini ke dalam laman PDPC tersebut. Alhamdulillah kerana perkongsian saya tidaklah sia-sia dan akhirnya dapat dikongsikan bersama dengan guru-guru lain dalam Malaysia.


Video aktiviti PDPC PAK 21 Cikgu Afiq tajuk Pengurusan Data diselitkan sebagai rujukan aktiviti dalam Laman Boost.
Pembina laman turut menyediakan Pautan Luar /External Link.


17 Ogos 2018

Cadangan Aktiviti VLE untuk Bulan Kemerdekaan Sekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Bulan Ogos begitu sinonim dengan panggilan sebagai Bulan Kemerdekaan. Kebiasaannya guru-guru sekolah terutamanya guru penyelaras Bulan Kemerdekaan akan cuba memerah otak untuk merancang dan melaksanakan aktiviti yang bersesuaian. Bagi pentadbir VLE, sudah tentulah slot aktiviti yang berkaitan VLE akan dijadikan salah satu aktiviti bulan kemerdekaan sekolah.

Berdasarkan kepada perkongsian rakan-rakan Pentadbir VLE di dalam laman sosial, terdapat beberapa aktiviti VLE yang boleh saya nyatakan di sini. Tahniah dan syabas diucapkan kepada mereka kerana sentiasa kreatif dan inovatif dalam merancang aktiviti yang boleh dikatakan wajib menarik minat murid dengan VLE.










12 Ogos 2018

Frog VLE Sedang Dikemaskini sehingga 17 Jun 2018.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alamak! Nampaknya akses kepada Frog VLE telah pun dihentikan buat seketika waktu. Rupa-rupanya bahagian teknikal YES sedang melakukan penyelenggaraan sistem VLE.

Daripada maklumat yang dipaparkan, proses kerja pengemaskinian ini akan berlangsung sehingga 17 Jun dan pengguna boleh kembali mengakses laman bermula pada 18 Jun.

Apa agaknya yang menarik pada pengemaskinian kali ini. Semoga usaha kali ini dapat menarik minat rakan-rakan guru lain yang masih tidak terbuka hatinya. hihi.


10 Jun 2018

TELEFON PINTAR LAIN YANG BOLEH DIGUNAKAN BERSAMA SIM KAD YES GURU


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Ada rakan guru yang bertanya kepada saya tentang telefon yang sesuai digunakan bersama Kad Sim Yes. Sebenarnya, Kad Sim Yes bukanlah sebarangan kad sim yang boleh dimasukkan ke dalam mana-mana telefon pintar. Bagi telefon pintar persendirian yang agak ketinggalan zaman sudah tentulah kad sim ini tidak lagi menyokong fungsi LTE-nya kerana telefon lama jenis ini masih menggunakan teknologi 3G termasuklah telefon saya Samsung Note 2.


Ada yang bertanya saya,
Cikgu Afiq! Boleh ke Kad Sim Yes dimasukkan ke dalam tablet Lenovo Utusan? Jawapannya, tentulah TIDAK BOLEH. Kerana teknologi tablet Lenovo tersebut hanya menyokong rangkaian 3G sahaja.





Jadi, adakah Yes mempunyai rangkaian 3G?
Jawapannya adalah TIDAK. Hanya teknologi LTE sahaja yang digunakan pihak Yes. Anda boleh cuba memasukkan kad sim  Yes ke dalam telefon lain dan cuba buat carian pembekal/provider Yes dengan teknologi 3G. Bak kata seniman agung P.Ramlee, tunggu punya tunggu, bulan tak timbul-timbul!


Cikgu Afiq, adakah sim kad Yes hanya boleh digunakan bersama dengan telefon Yes Altitude sahaja?
Sudah semestinya Yes Altitude boleh digunakan bersama sim kad ini. Walaupun begitu, janganlah berdukacita kerana sim kad jenis ini turut disokong oleh telefon-telefon pintar jenama lain yang canggih pada hari ini. Saya pun memahami tahap 'canggihnya' telefon Yes Altitude ni macam mana. Fuh......


Kalau begitu, berilah kami senarai telefon pintar tersebut. Manalah tau telefon peribadi kami menyokong sim kad Yes ni.

Jawapannya adalah : anda boleh rujuk di laman Yes dengan menekan pautan ini : Semak Peranti Anda di Sini!


Maka, dengan adanya senarai ini sedikit sebanyak boleh membantu anda yang merancang untuk membeli telefon baru yang banyak di pasaran yang boleh menyokong sim kad Yes.

Mana tidaknya, kekangan membawa telefon persendirian dan Yes Altitude kemana-mana adalah menyusahkan. Jadi, pindahkan saja kad sim Yes ke dalam telefon peribadi kita. Senang dan mudah.


# Blogger Pendidikan

# Blogger Pendidikan
Satu komuniti blogger pendidikan terbesar Malaysia dengan misi untuk memangkin kualiti pendidikan Malaysia menerusi penulisan ilmiah pada platform blog.

# YouTube Cikgu

# Langgan Blog Ini

# E-Latihan

Himpunan e-Latihan Matematik UPSR Sekolah Rendah 2020

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -