Archive for 2017

"Two Billion Questions Solved in 2017!" oleh Quizizz

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sudah pastinya tahun 2017 akan meninggalkan kita dan kita akan mula melangkah ke gerbang tahun baru, tahun 2018. Dan pada tahun 2018 inilah juga umur aku akan mula beralih kepada kelompok "3 Series". 

Pada penulisan blog kali ini, aku ingin mengulas mengenai Quizizz. Rasanya, setelah hampir 2 tahun berlalu, sudah semestinya sudah ramai warga guru di luar sana telah pun mengenal kuiz atas talian interaktif yang canggih ini yang dinamakan sebagai Quizizz seakan-akan seperti Kahoot. Jika anda masih lagi terpingga-pingga, anda mempunyai masa untuk mengenal apa itu Quizizz, anda masih belum terlambat lagi. Gunakanlah walaupun sekali dalam seumur hidup ada!


Pada 28 Disember yang lalu, aku telah pun disapa dengan satu emel daripada Quizizz yang bertajuk "How many questions were solved in 2017?". Kebiasaannya aku malas untuk menekan dan membaca isi kandungan emel seperti ini. Walau bagaimanapun, tajuk emel tersebut telah membawa aku untuk membaca dengan lebih lanjut, dan rupa-rupanya...



Ingatkan gambar kentang Twister Macdonald, rupa-rupanya adalah angka 2 billion bagi meraikan jumlah soalan yang terjawab sepanjang tahun 2017 di dalam Quizizz. Hal ini menunjukkan, begitu ramai pengguna di luar sana begitu meminati Quizizz ini terutamanya warga pendidik dalam menjadikan kelas pengajaran dan pembelajaran lebih menarik.

Kenapa aku boleh menerima emel ini?
Bagi setiap pengguna Quizizz, anda akan menerima emel seperti ini dan satu rumusan mengenai pencapaian anda dengan Quizizz akan dipaparkan. 

Pejam celik pejam celik, rupa-rupanya sudah 488 hari aku bersama dengan Quizizz. Cumanya kuiz rekaan sendiri masih lagi tidak banyak, hanya 16 soalan kuiz sahaja.


Berdasarkan kepada maklumat yang diberikan oleh Quizizz, sebanyak 3654 soalan kuiz yang telah dijawab oleh murid sekolah aku sendiri. Kadang-kadang, walaupun aku tidak masukkan Quizizz ini ke dalam sesi pengajaran dan pembelajaran tetapi hanya diselitkan di dalam Frog VLE sebagai hiburan waktu senggang, rupa-rupanya murid sendiri yang meneroka dan cuba menjawab kuiz yang disediakan. Rajin betul murid-murid sekarang ni!



Klik pautan di bawah untuk ketahui Quizizz dengan lebih lanjut.

31 Disember 2017

Bateri Telefon YES Rosak?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Gambar daripada Amanz
Di saat saya menulis entri ini, sudah hampir 6 bulan jugaklah telefon YES Altitude saya tersadai di dalam kotaknya. Hal ini kerana bateri telefon YES dipercayai sudah tidak mampu lagi membekalkan tenaga walaupun penggunaannya tidak sampai setahun. Saya sangat yakin dan percaya telefon pengeluar lain yang setanding dengannya pun tidak alami masalah remeh seperti ini.


Sudahlah mudah rosak dan tidak berkualiti (dengan izin yang berhormat), alat ganti pun sangatlah sukar untuk dicari dan diperoleh hatta dalam internet sekalipun.

Apabila telefon sudah tidak boleh digunakan, saya cuba untuk memasukkan kad sim YES ke dalam telefon 4G lain tetapi malangnya ianya tidak berfungsi. Rupa-rupanya hanya sesetengah telefon sahaja yang serasi dengan kad sim YES 4G ini.


Apakah tanda-tanda kerosakan bateri YES Altitude?
Daripada pengalaman saya sebagai pengguna YES Altitude adalah pada mulanya bateri menunjukkan kadar penyusutan kuasa bateri yang sangat ketara. Dalam masa beberapa jam sahaja kita boleh perasan kuasa bateri menurun secara mendadak tanpa menggunakanya. Dan apabila telefon dicas dalam masa yang singkat, kuasa bateri kembali penuh. Seolah-olah telefon YES Altitude setanding teknologi pengecasan Oppo. Aiseh...

Pernah juga sekali saya menanggalkan bateri YES Altitude ini. Sebelum bateri ditanggalkan, penunjuk bateri menunjukkan baki kuasa sebanyak 60%. Apabila bateri ditanggalkan dan dipasang semula dan telefon dihidupkan, kuasanya menurun kepada 53%. Kadangkala kuasa bateri tersebut boleh meningkat seperti berlaku sesuatu kuasa ghaib yang mengecasnya. Haha

    

Selain daripada itu, apabila jangka hayatnya sudah sampai, anda akan mengalami kejutan di mana skrin telefon itu akan berkelip-kelip memaparkan logo jenama Altitude berulang-ulang kali untuk jangka masa yang lama sehingga kuasa bateri habis. Inilah yang saya alami.


Bagaimana cara nak tahu bateri YES Altitude sudah rosak?
Apa yang saya lakukan ialah saya pinjam telefon YES Altitude isteri. Saya masukkan bateri telefon YES isteri ke dalam telefon YES saya. Jika telefon stabil dan dapat digunakan, ini bermakna telefon YES anda belum lagi rosak dan anda hanya perlu menukarkan bateri lama kepada yang baru.

Bagaimana cara mendapatkan bateri gantian YES Altitude?
Hasil perkongsian rakan-rakan media sosial, masalah ini mempunyai penyelesaiannya.


Rupa-rupanya jenama Lenovo boleh digunakan sebagai alat ganti bateri Yes Altitude.

Para pembaca boleh merujuk kepada komen daripada laman BTPN Selangor di sini :

Pembelian atas talian :
25 Disember 2017

AKTIVITI PASCA UPSR DENGAN FROGPLAY TAHUN 2017

Assalmualaikum dan salam sejahtera.


Untuk minggu-minggu yang masih berbaki kira-kira dua bulan lagi sebelum sesi persekolahan 2017 ditamatkan, Jabatan Pendidikan Negeri Selangor telah menghantar surat kepada semua sekolah berkenaan aktiviti pasca UPSR untuk murid tahun 6 dengan menggunakan FrogPlay.


Oleh itu, setiap sekolah perlu merancang satu aktiviti yang bersesuaian dengan mereka. Jadi, apabila adanya sesebuah aktiviti perlu adanya kertas kerja dan juga laporan yang menyusul selepasnya sebagai tanda dokumentasi yang lengkap. Insyallah jika terdapat pemantauan, skor 5 senang-senang boleh diperoleh.

Jadi, sebagai permulaan, saya wujudkan satu Kertas Kerja dengan ahli jawatankuasanya terdiri daripada semua guru tahun 6 terutamanya subjek teras yang telah pun selesai dengan silibus akademiknya. Bina satu Jadual Aktiviti FrogPlay dengan memasukkan semua subjek teras. Jadi, makmal komputer perlu ditempah khas untuk murid dan guru menjalankan aktiviti ini.






Manakala guru admin VLE yang bertanggungjawab perlu membina satu laman pertandingan FrogPlay dengan memasukkan kuiz-kuiz yang disusun mengikut minggu persekolahan. 

Bagi mengelakkan murid terkeliru dan menjawab kuiz yang berlainan, kita boleh tetapkan peraturan (rules) bagi setiap widget yang digunakan. Sebagai contoh, kita tetapkan Kuiz Bahasa Melayu hanya boleh dilihat oleh murid pada sekian-sekian tarikh sahaja.



Bagi nampak lebih menarik, saya telah binakan papan markah yang dikemaskini setiap hari bagi menaikkan semangat murid berlumba-lumba menjawab soalan FrogPlay dengan betul dan tepat. 


Cara Memasang Tetapan Yes ID bersama Yes Huddle

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kepada sesiapa yang mempunyai peranti yang dinamakan Yes Huddle adalah dinasihatkan agar tidak membuangnya walaupun anda sudah tidak melanggan mana-mana perkhidmatan berbayar YES lagi jika anda adalah seorang guru. Hal ini adalah kerana peranti ini dapat digunakan bersama dengan akaun YES Frog VLE anda. Anda boleh menggunakan kuota 2GB lagi yang hadir bersama Yes Altitude.


Tetapi bagaimana cara untuk pasang tetapan akaun YES VLE anda ke dalam peranti ini?

 Ini perkara yang mudah! 

1.Hidupkan peranti Yes Huddle anda

2.Tekan butang ON (jangan lepas) selama kira-kira 20 saat.

3.Setelah lampu LED mengalami perubahan, pada komputer, anda perlu periksa wifi yang wujud pada masa itu. Jika ada wifi bernama Yes Amazing, anda sambungkan komputer anda dengan wifi Yes tersebut.

4.Buka Google Chrome/Mozilla Firefox.

5.Taipkan 192.168.1.1

6.Masukkan password : admin



7. Masukkan Yes ID anda pada ruangan yang dipaparkan. 


8. Klik Review and Save. Peranti YES akan restart dan tunggu sehingga lampu LED menyala dan periksa juga wifi yang ditetapkan tadi dengan menggunakan komputer atau telefon.

Rakaman Video PDPC Cikgu Afiq : TMK Tahun 4

Assalamulaikum dan salam sejahtera.



Pada akhir bulan Ogos, saya telah menerima satu surat arahan daripada PPD agar setiap Guru Ikon PAK 21 setiap sekolah daerah Sabak Bernam dapat menyediakan satu rakaman pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, bagi memenuhi arahan tersebut, saya telah pun merakamkan satu video mengenai pengajaran dan pembelajaran yang saya jalankan sendiri di dalam kelas.

Rakaman dijalankan di dalam kelas tahun 4. Subjek yang dipilih adalah Teknologi Maklumat & Komunikasi. Manakalah tajuk yang diajar adalah mengenai bidang multimedia : Elemen dalam Multimedia.

Oleh kerana video ini telah dimuat naik ke dalam simpanan video YouTube saya, jadi rasa rugi jika saya tidak tuliskan satu kisah mengenainya di dalam blog ini sebagai perkongsian. Ini bukan contoh yang terbaik. Saya yakin cikgu-cikgu mempunyai kaedah yang lebih baik.

Video ini bukanlah mengenai kaedah pengajaran yang terbaik tetapi saya cuba untuk menjadi pengamal PAK21. Secara jujurnya, agak sukar untuk saya jalankan kaedah ini lagi-lagi bagi memenuhi elemen pentaksiran SKPMG2.

Saya mulakan dunia abad ke 21 dengan memilih kaedah yang popular iaitu Gallery Walk. Lima stesen perlu diwujudkan bagi tajuk ini. Oleh itu, saya menggunakan khidmat fail kosong kerana dapat ditegakkan di atas meja dengan stabil. Ini merupakan cara termudah dan termurah. Sepatutnya, kita perlu ada papan atau kadbod untuk menyokong bahan pameran kita. Jadi, jangan contohi saya sebab bukan inovasi!

Segala jenis BBM disediakan dalam laman VLE. Dengan menggunakan projektor dan juga Chromecast, saya dapat menghasilkan pengajaran tanpa wayar dan saya bebas bergerak di dalam kelas. Aplikasi Frog Snap turut digunakan sebagai alat yang membantu saya untuk memuat naik hasil kerja murid ke dalam laman VLE saya.


Video di atas digabung dan disunting menggunakan perisian Cyberlink Power Director. Dirakam dengan menggunakan telefon Samsung Note 2. Saiz asal suntingan video adalah 1.8Gb dan dapat "compressed" kepada 300Mb dengan menggunakan perisian sumber terbuka HandBrake


KOLABORASI ATAS TALIAN : GOOGLE HANGOUTS & QUIZIZZ

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Pada 24 Ogos yang lalu, saya telah menjalankan aktiviti kolaborasi subjek sejarah atas talian dengan menggunakan Google hangouts dan juga Quizizz. Objektif utama kolaborasi ini adalah untuk mencuba kelainan pedagogi PDPC yang seiring dengan pembelajaran abad ke 21.

Saya bekerjsama dengan Cikgu Fatimah dari SK Sungai Limau, Sungai Besar. Segala jenis bahan disediakan oleh beliau. Saya dan murid hanya menjalankan aktiviti yang telah disediakan olehnya. Pencabar utama dalam kolaborasi kali ini adalah talian internet!


Sudah semestinya Kamera Web sangat diperlukan dalam sesi kolaborasi kali ini. Selain daripada menggunakan laptop atau pun netbook yang sudah pun memiliki kamera web yang sedia terpasang, saya telah mencuba cara "Visualizer" dengan menggunakan telefon samsung Note 2 yang dikawal bersama oleh aplikasi android dan juga perisian PC yang dinamakan sebagai DroidCamX.


Terima kasih kepada Cikgu Romie atas perkongsian ilmu ini hasil daripada bengkel Digital Ink, Green Screen & Google Apps di Kolej Tingkatan 6 Tunku Abdul Rahman yang lalu.


Kolaborasi telah dimulakan dengan sesi memperkenalkan diri oleh ketua kelas kedua-dua buah sekolah. Selepas itu, murid mencuba aplikasi atas talian yang dinamakan sebagai Puzzle, mencantumkan semula keratan rawak gambar sehati sejiwa.

Kemudian, tibalah sesi yang dinanti-nantikan iaitu sesi menjawab soalan Kuiz Kemerdekaan Malaysia dengan menggunakan Quizizz. Alhamdulillah, sekolah saya berjaya memperoleh Emas, Perak dan Gangsa dalam kuiz ini. Yeah!


Pada 10 minit terakhir sebelum berakhirnya sesi kolaborasi ini, terdapat masalah yang tidak dapat dielakkan iaitu ketidak stabilan talian internet Yes 4G. Apabila hari menjelang tengah hari, kualiti internet sudah mula menurun dan berlakunya kesesakan dalam talian. Walaupun saya agak kecewa tetapi daripada situasi ini, murid boleh mempelajari cara bagaimana gambarannya kesesakan talian internet itu. Murid boleh membuat perbandingan di antara kelas biasa dan kelas atas talian seperti ini.


Apa yang boleh saya kongsikan berdasarkan kepada pengalaman ini adalah:
  1. Elakkan komputer guru menggunakan talian yang sama digunakan oleh murid.
  2. Pastikan uji lari kelajuan dijalankan sebelum & semasa sesi kolaborasi dijalankan agar video atas talian tidak terganggu.
  3. Jangan lupa lakukan percubaan terlebih dahulu bagi memastikan kita bersedia dan tahu mengatasi masalah yang bakal timbul nanti.
  4. Sediakan talian internet alternatif, talian peribadi jenis 4G LTE jika berlakunya masalah diluar jangkaan.
  5. Guru perlu sangat bersedia dan  dengan pelbagai jenis dugaan semasa sesi kolaborasi sedang berlangsung.
  6. Guru perlu mahir dengan peralatannya dan juga aplikasi yang digunakan.
  7. Kenapa tidak menggunakan Kahoot untuk menjawab kuiz?. Jawapannya adalah terletak kepada talian internet yang ada. Saya sendiri telah mencuba Kahoot, tetapi malangnya masa tindak balas sebenar Kahoot sangat-sangat perlahan apabila digabungkan dengan Google Hangout. Murid akan terlepas menjawab dan juga menjadi kecewa.
  8. Gunakan 2 projektor. Satu digunakan untuk memaparkan Google Hangout, gambar murid sekolah dan satu projektor lagi digunakan untuk memaparkan reaksi pada laman Padlet yang dikongsikan.
  9. Paling penting, jangan lupa baca Bismillah dan doa!




Selesaikan Masalah Flash Pada FrogPlay Anda!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Pada perkongsian ini saya ingin bawakan satu penyelesaian kepada masalah Flash yang berlaku dalam FrogPlay. Akhir-akhir ini, Frogasia telah melancarkan kempen penggunaan Frogplay dalam kalangan guru dan murid di sekolah-sekolah. Walaupun begitu, terdapat masalah teknikal yang memerlukan sedikit ilmu untuk diselesaikan.


Tanda-Tanda Flash Anda Tidak Berfungsi Dengan Baik.


Pada "Student Room" selepas melancarkan Frogplay, terdapat dua perkara yang jelas tidak berfungsi dengan baik. yang pertama adalah fungsi "Tong Cat" untuk memberi pilihan kepada murid menukar latar belakang bilik kepada pelbagai jenis warna dan corak yang digemari.

Perkara yang kedua adalah mengenai kegagalan "Membuka Laci" selepas diklik berkali-kali. Jadi, ini adalah masalah Flash pada pelayar internet kita (browser). Pada perkongsian kali ini saya bawakan penyelesaian kepada pelayar internet jenis Google Chrome.

Para pembaca boleh menonton video yang saya sediakan.

FrogPlay : Kod Untuk Membuka Laci & Tebus Barangan Percuma

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Huruf 'O' sering disebut oleh orang ramai dengan agak panjang terutama sekali apabila bertemu dengan jawapan yang tidak kita pernah tahu selama ini. Samalah seperti diri saya. Bagaimana situasinya?

Ooooo...baru saya tahu ade laci dan boleh dibuka rupanya.
Dalam perkongsian oleh rakan sekerja, rupa-rupanya terdapat sebuah laci misteri yang terdapat dalam Bilik Pelajar.


Apabila laci ditekan, maka padanan kekunci nombor akan terpapar dan pelajar perlu meneka secara rawak nombor yang akan membuka laci tersebut. Apabila laci berjaya dibuka, terdapat sehelai kertas akan memberi tahu anda tentang hadiah misteri tersebut.


Dunia hari ini adalah dunia Google yang canggih. Maka, saya telah bertemu dengan beberapa padanan nombor yang akan memberikan anda pelbagai jenis hadiah misteri yang diingin-inginkan selama ini.




03 Ogos 2017

JOM Tebus Kuota 1GB Percuma daripada YES

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Hari ini telah heboh dalam media sosial terutamanya aplikasi Telegram di mana setiap orang guru boleh menebus Hadiah Percuma yang diberikan oleh pihak YES kepada warga guru. Apakah hadiah tersebut? Hadiahnya ialah kuota internet 1GB yang boleh dipilih sama ada ditambah pada kuota LTE Yes Altitude atau pun pada Broadband Yes (seperti di Dongle).

Saya telah mencubanya dan telah pun berjaya. Di saat saya menulis entri blog ini, saya menggunakan hadiah percuma yang diberikan pihak Yes. Terima kasih YES. Ecewah....

Bagi memudahkan guru di sekolah menebus kuota percuma ini, jadi saya telah menyediakan sebuah rakaman video mengenainya. Di saat semua sekolah sedang melaksanakan pengisian penarafan SSQS, adalah sangat digalakkan agar guru-guru dapat mempraktikkan kemahiran pembelajaran kendiri yang melibatkan bidang ICT.

02 Ogos 2017

FROG VLE : Memilih Masa MULA & TAMAT Video YouTube

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


YouTube!
Merupakan enjin carian kedua selepas Google. Ini bermakna YouTube sering menjadi sumber rujukan kepada semua orang dalam mencari sesuatu maklumat. Hal ini adalah kerana trend pada zaman sekarang manusia lebih gemar menonton video daripada membaca sesuatu artikel. Anda pula bagaimana?

Dalam PDPC,
YouTube memainkan peranan penting dalam menyampaikan isi kandungan pengajaran. Bagi saya, saya sering menggunakan sumber ini dalam menerangkan konsep dan juga menunjukkan jalan kira bagi subjek matematik. Hal ini adalah sangat memudahkan dan menjimatkan masa. Sumber rujukan saya adalah video pengajaran Cikgu Romie!

Masalah
yang timbul di sini adalah apabila saya ingin menggunakan sebahagian daripada video tersebut sebagai sumber PDPC saya. Sebagai contoh, jika durasi video itu adalah 16:30 minit, sedangkan kita mahu menggunakan isi kandungan video pada minit 4:22 hingga 7:35, maka di sini menjadi satu masalah. Jika gunakan video itu juga dan masukkan ke dalam Frog VLE, maka video itu akan dimainkan dari mula dan berterusan selama 16 minit 30 saat. Boleh terjejas sesi PDPC tu nanti!

Bagaimana saya
memulakan video YouTube pada minit 4:22 dan tamat pada minit 7:35. Jadi, di sini saya kongsikan bersama untuk panduan semua pembaca. Sila perhatikan dan bandingkan URL asal dengan edit.


Pautan Asal:

https://www.youtube.com/watch?v=SMZ2ZTxRrJ4



Pautan Edit:
https://www.youtube.com/embed/SMZ2ZTxRrJ4?start=262&end=455

Untuk menentukan sesuatu video itu MULA dan TAMAT adalah dengan merujuk kepada kod terakhir iaitu
?start=262&end=455.

'262' dan '455' adalah merujuk kepada unit saat. Video ini bermula pada minit 4:22 saat dan tamat pada minit 7:35 saat.

Jika
anda mengalami masalah untuk menukar unit minit kepada saat, anda boleh ke laman ini. Time Converter


**Video Cikgu Romie yang telah selamat di ejas.

Video berjaya diembed dan dimainkan mengikut selang masa yang dipilih.

Isu-Isu Berkaitan Peranti Yes Altitude Guru.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Ya! Setiap orang guru telah dibekalkan dengan peranti Yes Altitude. Peranti ini hanya untuk sekolah yang menerima rangkaian 4G sahaja. Peranti ini berfungsi membantu guru dalam proses PDPC dalam pemberian tugasan, melayari Frog Vle dan juga melayari maklumat lain di Internet. Walaupun begitu, terdapat beberapa isu yang timbul dalam kalangan guru. Apakah isu-isu tersebut?


1) Proses Menunggu yang Lama
Apa yang saya maksudkan adalah mengenai kes bagi peranti YES yang hilang dan rosak, permohonan baru bagi guru baru dan lama. Saya sendiri telah membaca SOP yang diedarkan pada awal-awal penyerahan peranti dulu. Sehingga kini, berita peranti untuk rakan guru yang lain masih lagi tidak kedengaran.



2) Peranti Yes Altitude Tidak Tahan Lasak
Tidak sampai setahun peranti ini diedarkan kepada guru-guru, terdapat kes peranti rosak. Di antaranya ialah peranti gagal berkomunikasi rangkaian 4G dan juga bateri yang telah rosak. Apabila diajukan kepada meja bantuan, perkara yang perlu dibuat adalah dengan membuat laporan kerosakan. Itu sahaja. Untuk proses pembaik pulihan peranti sehingga kini tiada maklumat lagi. Saya sendiri mengalami masalah bateri yang rosak. Saya hanya menggunakan peranti ketika mana kuota peribadi sudah kehabisan dan malangnya akibat sikap cermat saya ini telah mengakibatkan bateri peranti rosak. Pelik kan?

3) Bateri Peranti YES mudah Kering!
Apabila pengguna menghidupkan 'Mobile Data', memang tidak dinafikan bahawa bateri akan cepat habis. Oleh kerana keupayaan baterinya yang agak terhad, peranti sering kehabisan tenaga dan perlu dicas kerapkali. Ini yang saya sendiri alami.

4) Kuota 2Gb Peranti yang Mudah Habis
Saya sendiri merasa pelik dengan kuota 2Gb yang dibekalkan. Kuota ini cepat habis entah ke mana hilangnya. Saya mempunyai pengalaman bagaimana saya memuat turun sebuah perisian berkapasiti 27Mb di internet. Setelah selesai proses muat turun, saya menyemak kuota dan telah berkurang sebanyak 200Mb. Akhirnya saya membuat laporan ke meja bantuan dan akhirnya saya dipersalahkan kerana mereka mengatakan "mungkin" peranti saya sedang mengemaskini perisian di Playstore. Saya sendiri menyaksikan telefon tidak berbuat apa-apa melainkan memuat turun perisian di internet itu sahaja. Kawan saya turut mengeluh mengenai hal yang sama.



5) Tidak Semua Kawasan Mempunyai Rangkaian Yes 4G.
Bagi guru yang menetap di kawasan jauh daripada sekolah dan di kawasan luar bandar, peranti hanya dijadikan sebagai hiasan dirumah kerana tiada liputan Yes 4G. Saya sebagai Guru Admin telah menerima laporan daripada kalangan guru mengenai hal ini dan perkara ini amat mendukacitakan.


6) Tidak Banyak Dongle yang Masih Berfungsi Baik.
Untuk menggunakan baki 2Gb kuota Yes lagi, setiap guru wajib menggunakan peranti lain yang dinamakan sebagai Dongle. Setiap sekolah telah dibekalkan dengan peranti ini pada satu masa dahulu dan sekarang, tidak banyak lagi peranti ini yang berfungsi dengan baik. Kadang-kadang guru perlu berebut untuk menempah peranti ini daripada Guru Admin. Akhirnya, guru mengambil langkah membeli peranti Dongle di pasaran luar dengan harga lebih kurang RM100.



7) Rangkaian 4G yang mudah 'Down'.
Jika dibandingkan dengan rangkaian talian internet daripada syarikat telekomunikasi lain seperti Celcom, Maxis, Digi, Umobile, Webe, hanya Yes 4G sahaja kerap mengalami masalah seperti ini. Saya menulis isu ini berdasarkan kepada keadaan di kawasan saya sendiri. Alhamdulillah, saya menerima bar penuh bagi Yes 4G di rumah dan di sekolah. Walaupun bersignal penuh, tetapi apabila rangkaian telah 'Down' maka itu tidak bermakna lagi.


Boleh rujuk senarai penuh telefon di sini.

8) Simkad YES yang Memilih Peranti!
Kenapa saya katakan begitu. Itulah polisi syarikat mereka di mana simkad YES ini tidak boleh sewenang-wenangnya digunakan pada mana-mana peranti lain seperti Samsung, Lenovo dan lain-lain melainkan terdapat beberapa jenis telefon yang disenaraikan oleh mereka. Saya cuba untuk menggunakan simkad YES pada telefon jenis ZTE 4G dan malangnya, simkad gagal berkomunikasi dengan rangkaian 4G.

9) Keupayaan Kamera yang Amat Terbatas.
Lihatlah ke dalam pasaran telefon dunia pada hari ini, semua syarikat berlumba-lumba untuk menambah baik kualiti kamera. Bagi peranti Yes, kualiti gambar adalah lemah dan keadaan ini menjadi lebih teruk apabila bergambar pada waktu malam. Bagi pengguna yang mementingkan kualiti gambar, adalah tidak digalakkan sama sekali. Saya sendiri pun faham, peranti percuma yang perlu dipulangkan pada suatu hari nanti.

10) Pulangkan Semula atau Tidak?
Persoalan ini sering bermain dalam minda dan sering ditanya-tanya oleh guru. Setakat yang difahami, peranti Yes adalah pinjaman oleh syarikat Yes dan perlu dipulangkan kepada mereka pada suatu hari ini. Maka di sini timbul satu keadaan di mana, terdapat warga guru yang 'takut' menggunakan peranti ini kerana berstatus pinjaman. Akhirnya, terdapat peranti Yes yang masih berbalut plastik yang diselimuti kotak biru yang cantik tersorok di dalam almari baju di rumah.


Walaupun begitu, kelebihan peranti tetap ada. Saya cuba senaraikannya secara ringkas iaitu capaian kepada Internet dengan kuota 4Gb  setiap bulan secara percuma. Apabila internet peribadi telah kehabisan, maka Yes Altitude akan bertindak sebagai 'Back Up' dan kelajuan rangkaian masih dalam keadaan yang baik terutamanya pada waktu kemuncak tidak seperti perkhidmatan syarikat telekomunikasi yang lain.

Selain itu, peranti Yes memudahkan saya untuk menghubungi meja bantuan Yes secara percuma apabila sekolah mengalami masalah. Tidak perlu lagi untuk berlari ke pejabat sekolah dan membazirkan kredit telefon sendiri.

[MUAT TURUN] : DOKUMEN / TIPS / TUTORIAL BERKAITAN FROG VLE.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Untuk ruangan kali ini, di sini saya ada menyediakan laman memuat turun dokumen yang berkaitan dengan Frog VLE untuk tuan/puan. Saya menggunakan sumber yang diperoleh dalam Group Telegram Golden Gold of Frogasia (Guru Advokasi Emas Malaysia) dan juga sumber-sumber lain.

1Bestarinet Fasa 2

Peranti Yes Altitude

Perkongsian Amalan Terbaik VLE

Modul, Tips & Tutorial Frog VLE

Lain-Lain Dokumen
6. Contoh Laporan Frog Classroom (pdf)
7) Wajib Memiliki Google Chrome! (slide)



***Insyallah, saya akan penuhkan laman ini dengan sumber hasil perkongsian oleh rakan-rakan lain. 

# Bunting Matematik

# Ikuti Blog Ini

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Koleksi Buku Program

# Koleksi Buku Program
Disediakan dalam Powerpoint size A4

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -