Archive for Ogos 2013

Budak-Budak Ujian + Rehat Pergi Makan + Main dalam Kelas

B.i.s.m.i.l.l.a.h

Pagi cerah tiada tanda hujan mahu turun.
Pagi cerah untuk murid menjawab kertas ujian pada hari terakhir.
Pagi cerah adalah untuk kertas Pendidikan Seni Visual Tahun 4
Pagi cerah sesuai sekali untuk subjek ini.


Soalan mudah diberikan pada murid.
Tiada yang susah dan tiada membebankan.
Hanya melukis semula gambar watak kawan Spongebob sahaja.
Selepas lukis, barulah boleh mewarna dengan gembira.

 











Murid ini di atas namanya Jack Jimbun.
Murid istimewa dalam sekolahku.
Gambar lukisan telah diberi tapi apakan dayaku
Lukisan bebas jadi pilihannya


Dah letih melukis, rebahkan diri lelapkan mata.
Suasana sunyi ujian mendamaikan diri.



Dah siap baru boleh warna ba...


Padam...jangan tak padam.







Hasil lukisan gua beb. Apa macam?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ting...ting...ting
Murid bergegas meninggalkan kelas.
Dewan makan tempat tujuan
Untuk menghilangkan rasa yang lapar



Milo tarik!!!

Tiup dulu baru dapat telan.


Setelah kenyang menikmati makanan tadi,
gua masuk ke kelas dan beri latihan 'menambah" sebagai pengukuhan setiap murid. Bila murid dah siap kerja, gua beri kebebasan melakukan aktiviti sendiri. Inilah aktiviti yang berjaya dikesan.
Budak laki hanya tahu main.
Gua dulu pun sama...haha

Murid perempuan pula, tidak berpisah dengan bukunya.

Nikon D7100 + Nikkor 50mm 1.8G

Sambil Panggang ... Sambil Bergambar

Sekolah gua tengah bersedia untuk persiapan majlis sambutan hari raya pada waktu malam. Jadi, gua ambik la kesempatan jalan-jalan sekitar sekolah sambil mengusung ke hulu ke hilir kamera kesayangan, Nikon D7100 yang disertakan padanya lens Nikon 50mm.
Aku jarang shot gune 50mm sebab malas nak undur ke depan belakang. Biasanya untuk aktiviti sekolah, aku gune Sigma 10-20mm. Sebab boleh amek gambar lagi luas dan padat dengan macam-macam benda. 

 
ISO800 - 50mm - f1.8 - 1/125sec
Ni gambar ikan yang aku siang yang bersiap sedia untuk dipanggang. Gua tak panggang pun. Gua siang jer.


ISO1000 - 50mm - f1.8 - 1/250sec 
Tepi tempat pemanggang, ada tempat sidai baju murid. Jadi, gua saje jer nak main depth of field. Jadi ke tak DOF nyer dengan 50mm ntah...haha


ISO1000 - 50mm - f2.8 - 1/80sec 
Didepan aku pulak ditutupi oleh bukit kecil. Di kaki bukit ada pondok kecil tempat tuan dia berehat.


ISO2500 - 10mm - f4.0 - 1/40sec 
Yang ni gua tak isap. Jangan dakwa gua sebab gua guna barang tanpa cukai. Ni member gua punya.

 ISO1000 - 50mm - f2.8 - 1/125sec  
 Gua shot dicelah tangki air dengan bangunan dewan makan sekolah. Saja ambil gambar ni. Sorang budak baru keluar dari jamban.


 ISO1600 - 50mm - f1.8 - 1/80sec  
 Ni la kayu yang menampung berat tong air dewan makan sekolah. Ibarat macam kene penyakit kusta.

*Gua bukan pro. Gua bukan hebat. Tapi gua budak mahu belajar. Gambar semua ni gua edit gune Adobe Lightroom versi 4.0. Nak try dulu gune versi 4.0 sebelum beralih ke versi 5.0.

Anak Sulung Kami

Pada jam 12:40 tengah hari pada 10 Ogos 2013 bersamaan dengan 3 Syawal, aku telah bertukar status kepada status bapa. Dahulunya aku hanya bergelar suami tetapi pada hari keramat tersebut, telah lahirnya seorang puteri yang menjadi permata hati dalam keluargaku ini.

Apabila sudah bergelar bapa, banyak perkara yang perlu difikirkan iaitu dari segala sudut segenap aspek. Dahulunya semasa bujang, aku hanya asyik menjaga diri sendiri, tetapi kini, banyak tanggungjawab yang perlu aku pikul sebagai seorang anak kepada kedua orang ibu bapaku, sebagai seorang suami, seorang bapa dan juga sebagai seorang guru.

Dengan hanya seberat 3.25kg, Safiya Mardhiyyah binti Mohd Afiq telah selamat diberikan nama olehku yang juga merupakan tugas atau tanggungjawab seorang bapa kepada seorang anak iaitu memberikan nama yang terbaik untuknya. Mudah-mudahan anak yang juga amanah dari Allah ini mampu aku dan isteriku jaga dengan baik.




19 Ogos 2013
Tag :

# Blogger Pendidikan

# Blogger Pendidikan
Satu komuniti blogger pendidikan terbesar Malaysia dengan misi untuk memangkin kualiti pendidikan Malaysia menerusi penulisan ilmiah pada platform blog.

# YouTube Cikgu

# Langgan Blog Ini

# E-Latihan

Himpunan e-Latihan Matematik UPSR Sekolah Rendah 2020

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -