27 September 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera.'Flip' jika difahami membawa maksud sebagai terbalik dan 'Classroom' bermaksud kelas ataupun bilik darjah/kuliah. Apakah yang dimaksudkan dengan 'Flipped Classroom" ? Adakah struktur fizikal kelas yang disusun terbalik, atas ke bawah?

Maksud 'Flipped Classroom' dari Google.

'Flipped Classroom' atau FC merupakan salah satu pedagogi/teknik pengajaran  abad ke 21. Mengapa abad ke 21? Kerana abad ini semuanya adalah akses kepada teknologi dan pendidikan semasa memang tidak boleh lari dengan kewujudannya. FC merujuk kepada amalan pengajaran guru yang berbeza dengan biasa/tradisional.

Ianya dimulakan dengan penyediaan sumber/video interaktif pengajaran guru di laman media seperti Youtube. Murid akan mengakses bahan tersebut(video) dan mempelajarinya hanya di atas meja komputer rumah mereka. Selepas itu, murid akan berada di kelas dan menjalankan kerja kursus/projek/tugasan/kuiz/pembentangan hasil kerja. Guru hanya sebagai fasilitator yang merancakkan kelas dengan soalan-soalan berfikir aras tinggi/KBAT.

Bagaimana Flipped Classroom mengantikan kelas trandisional.


Asal usul FC
Gambaran bagaimana FC dilaksanakan

Sumber dari Education Infographics.

Sumber infografik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

# CARI DI SINI

LATIH TUBI MATEMATIK UPSR

#IKUTI DI FACEBOOK

#IKUTI MELALUI EMEL

#SUKA DILIHAT

pablodolah. Powered by Blogger.

- Copyright © "PHOTO IN ZONE" - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -