13 February 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hari ini akan aku tunjukkan tentang bagaimana aku selalu menghilangkan kesan noise pada sesuatu gambar yang telah diambil dengan menggunakan ISO yang tinggi. Seperti mana yang kita tahu, apabila kita menggunakan ISO yang tinggi, sekaligus akan mewujudkan kesan noise yang buruk dan hodohkan sesuatu gambar. Jadi, dengan bantuan perisian seperti Adobe Lightroom dan lain-lain perisian noise reduction dapat mengurangkan kesan noise pada gambar dan seterusnya dapat mengekalkan details yang menarik.

Berbagai manusia, berbagai minatnya. Bagi aku, aku lebih minat menggunakan Noise Reduction pada Adobe Lightroom yang boleh dikatakan setara dengan perisian-perisian yang lain. Lagi pun, Adobe Lr ni senang digunakan. Hanya perlu digerakkan slider ke kiri dan ke kanan. Senang bukan..? Tetapi untuk mendapatkan kesan yang betul-betul sempurna kadang-kadang memakan masa yang agak lama. Yang penting, anda kena rajin menggodek segala fungsi yang ada di dalam perisian ini. Kalau anda mahu belajar dengan lebih lanjut bagaimana perisian ini digunakan, anda bolehlah merujuk pada mana-mana laman web atau pun video-video tutorial seperti di dalam YouTube dan lain-lain lagi. Banyak sebenarnya. Cuma kita sahaja yang perlu berusaha dan jangan malas.

Kali ini aku nak tunjukkan gambar yang telah dihasilkan dengan menggunakan tahap ISO tertinggi dari kamera Nikon D5000 iaitu pada tahap 6400. Cuba anda lihat bagaimana kesan noise pada gambar yang keluar dari kamera tanpa dikenakan sentuhan Noise Reduction padanya.
Gambar yang bertajuk "Before" merupakan gambar asli pada ISO 6400.Gambar telah dibesarkan pada nisbah 1:1 iaitu besar yang sebenar.


Apa rahsianya? Anda cuablah sendiri. Banyak setting yang boleh dilakukan. Yang penting adalah anda perlu tahu apa fungsi bagi setiap slider di dalam rajah Noise Reduction ini.


Setting bagi gambar ini adalah berbeza dengan gambar yang anda miliki. Jangan lah pulak anda ikut 100% daripada apa yang saya buat. Nanti gambar anda bertukar kepada yang lebih mengerikan pulak...

Selamat mencuba...tata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

# CARI DI SINI

LATIH TUBI MATEMATIK UPSR

#IKUTI DI FACEBOOK

#IKUTI MELALUI EMEL

#SUKA DILIHAT

pablodolah. Powered by Blogger.

- Copyright © "PHOTO IN ZONE" - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -