Archive for Julai 2015

Mengapa Anda Dipilih Sebagai GM1M Frog Vle & Isunya.

Assalamualaikum dan salam 1keharmonian.

Mengapa anda dipilih sebagai Guru Muda 1 Malaysia untuk Frog VLE?
Salah satu sebabnya ialah faktor umur anda yang belum menjangkau had umur 40 tahun ke atas. Keutamaan diberikan kepada golongan warga pendidik yang muda kerana golongan ini boleh dikatakan mahir dan cekap dalam bab pengurusan ICT dalam bilik darjah. 


Sebagai GM1M, perkara utama yang perlu anda miliki ialah pek sumber tentang cara pengurusan dan tindakan GM1M nanti di sekolah. Di dalam pek sumber, kita boleh dapati cara bagaimana menyediakan site pembelajaran dengan lebih teratur dan menarik. Pengenalan dan penggunan widget utama seperti media/teks/Scorm/poll/embed website/quiz/ dalam sesebuah site turut dijelaskan.

Dengan kata lebih mudah, segala panduan telah diberikan. GM1M hanya perlu bertindak sebagai golongan pemula bagi mengaktifkan penggunaan Frog Vle diperingkat sekolah. Dengan harapan yang tinggi, GM1M mampu membawa perubahan kepada sistem pendidikan Malaysia yang lebih berkualiti dengan memainkan peranan sebagai fasilitator membantu guru lain yang memerlukan bantuan dan nasihat berkaitan FROG VLE.

Terdapat dua jenis penggunaan laman pengajaran yang disyorkan. Kebiasaannya, guru akan menggunakan cara pertama kerana faktor kemudahan komputer dan internet di sekolah. Bagi  murid di kawasan bandar, kedua-dua cara ini tidak menjadi masalah kerana murid mudah untuk mengakses tugasan yang diberikan dimana-mana sahaja. Bagi murid di kawasan kampung dan pedalaman, cara pertama lebih dipraktikan kerana peluang untuk mereka mengakses FROG di rumah adalah sangat tipis kecuali hanya beberapa keluarga murid yang berkemampuan dalam menyediakan komputer dan internet.

ISU dalam Frog VLE
Walaupun 1Bestarinet meletakkan kepercayaan yang tinggi kepada GM1M dalam membantu guru lain menggunakan FROG, jika masalah utama tidak diatasi seperti isu internet YES yang dibekalkan kepada sekolah-sekolah masih belum memuaskan hati warga pendidik, pada pendapat saya, usaha murni ini akan menjadi lebih rumit.

Isu seterusnya ialah penambahan bebanan kerja warga guru. Hal ini berpunca daripada talian internet yang bermasalah. Dalam penyediaan site dengan talian internet yang lemah, masa yang lebih lama diperlukan. Keadaan ini boleh memberi kesan negatif kepada psikologi guru yang mana umum sedia maklum dengan beban tugas guru sedia ada pada zaman ini. Akhirnya, guru kembali kepada kaedah Chalk & Talk dan menunjukkan sikap kurang berminat dengan Frog lagi. Keadaan ini sangat bahaya sekali!


Sekian, pendapat peribadi saya.


28 Julai 2015

Sampul Duit Raya : Pendidikan Seni Tahun 5 Gigih


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Esok umat Islam di Malaysia akan mula menyambut perayaan Aidilfitri yang mulia. Entri kali ini adalah mengenai satu tugasan mudah yang diberikan kepada murid Tahun 5 iaitu menghasilkan satu sampul duit raya yang mudah dan menarik.

Seramai 38 orang murid tahun 5 mengambil bahagian. Saya bercadang mahu menggunakan sampul yang mereka hasilkan ini sebagai sampul duit raya untuk mereka sendiri semasa majlis sambutan hari raya peringkat sekolah nanti. Kiranya macam hadiah duit raya untuk mereka. Daripada disimpan sampul tu pun, tak berguna juga. 

16 Julai 2015

21 Site PDP dengan 8 Kuiz dalam Frog Vle

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Alhamdulillah, Hari ini, Selasa bertarikh 14 Julai 2015, hari terakhir sebelum bercuti raya Aidilfitri, saya telah berjaya menyiapkan 21 buah site pengajaran dan pembelajaran sepanjang saya terlibat sebagai GM1M. Apa yang membuatkan saya lebih bersemangat ialah tahun 2015 ini adalah merupakan tahun pertama saya terlibat secara aktif dan baru hampir 5 bulan berkhidmat di sekolah baru. Semua site yang dibina adalah mengenai PDP Matematik dan Pendidikan Kesihatan.

Saya menulis entri ini adalah bukan untuk menunjuk-nunjuk. Saya berniat untuk mengajak para pendidik lain agar cuba menggunakan sistem ini dalam PDP. Walaupun banyak cabarannya terutamanya sistem capaian internet, tetapi bagi saya masalah ini dapat diselesaikan jika tahu puncanya. Dongle Yes ada...internet Zoom ada dan internet pensendirian ada. Jika internet sekolah tenat, guru sahaja yang menggunakannya tanpa log masuk murid.






Semoga saya diberikan kekuatan untuk membina lebih banyak lagi site dan kuiz yang bermanfaat untuk anak murid saya di sekolah.


Masalah Gambar Slow Loading dalam FROG VLE : Jom Cuba Image Resizer

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Persoalannya ialah
Mengapa FROG Vle saya mengambil masa yang lama untuk siap loading sepenuhnya terutama sekali pada bahagian gambar?

Apabila ramai murid menggunakan internet YES, masalah terbesar sekali selepas murid berjaya log masuk ialah masalah slow loading terutamanya pada bahagian gambar dan video. 

Pada dasarnya, kita harus ingat bahawa JANGAN sesekali menyediakan site pembelajaran dengan memuat naik gambar atau video yang besar. Bagi entri kali ini saya ingin fokus kepada imej / photo yang digunakan dalam Frog Vle.

Imej / foto yang melebihi 1Mb adalah tidak digalakkan kerana akan memberi kesan yang sangat besar kepada kelancaran penggunaan Frog Vle. Oleh itu, anda harus ingat baik-baik bahawa setiap gambar yang dimuatnaik perlu berkapasiti yang kecil.

Saya mengalakkan anda menggunakan sebarang Image/Photo Resizer untuk memudahkan kerja anda. Terdapat banyak perisian yang hebat dan menarik. Di sini saya tertarik dengan perisian yang diberi nama Image Resizer.

Caranya mudah, download dan install dulu software ini. Kemudian, klik kanan pada gambar yang ingin dikecilkan kapasitinya. Panduan ada disediakan dibawah.









182 KB adalah lebih ringan daripada 485 KB. Frog Vle pun akan melompat melantun-lantun walaupun capaian internet bermasalah. Sekian

Dilema Seorang Guru Frog VLE : Seronok tetapi mencabar!

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan.


Masalah yang sering saya alami semasa mengadakan PDP dengan menggunakan Frog VLE ialah capaian internet dari Zoom kurang stabil. Zoom berkomunikasi dengan pencawang 4G secara wireless dan kemudiannya menyebarkan internet kepada alat yang berkomunikasi dengannya. Senang cerita, Zoom sebagai router wifi kita. Faktor persekitaran dan kedudukan sekolah serba sedikit mempengaruhi kekuatan capaian internet di sekolah kerana halangan sedia ada melemahkan kekuatan signal asal. Turut tidak dilupakan faktor cuaca. Cuaca yang gelap, suram dan kelihatan seperti mahu hujan, kualiti internet didapati menurun sedikit.

Selalunya, murid akan kata pada guru semasa Frog Vle....

"Cikgu....kenapa saya tidak dapat internet?"...
"Cikgu....kenapa Frog saya lambat loading?"...
"Cikgu....Kenapa site saya tak keluar gambar macam kawan sebelah saya?"
"Cikgu....kenapa video You Tube saya tersekat-sekat?"
"Cikgu...kenapa asyik keluar perkataan error jer?"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sebelum PDP berjalan, kebiasaannya saya akan menguji kelajuan internet YES terlebih dahulu. Jika hasil download 4Mbps ke atas, maka saya tidak akan menghadapi banyak masalah kritikal. Jika capaian internet di bawah 2Mbps, maka hanya saya seorang sajalah yang menggunakan Frog. Manakala murid lain duduk dan memerhatikan isi PDP yang ingin disampaikan. Hanya guru seorang sahaja yang menggunakan Frog. Jika saya biarkan 2Mbps terus digunakan oleh 40 orang murid....cuba bayangkan 2mpbs dikongsi dengan 40 orang murid dalam satu masa....hasilnya setiap murid hanya layak menggunakan 0.05Mbps. Itulah sebab mengapa soalan di atas datang bertubi-tubi ke atas kepala saya.


Selain itu, masalah lain yang perlu difahami ialah kotak Zoom itu sendiri yang tidak menyokong jumlah pengguna yang terlalu ramai sebagai contoh 40 orang murid dalam satu-satu masa. Jika seorang guru menggunakan sebuah Zoom sahaja untuk murid seramai 40 orang, maka masalah sambungan internet dari Zoom ke Komputer akan terjejas. Akan timbul perkara di mana sebahagian murid sahaja yang dapat masuk ke internet dan yang selebihnya akan menekan-nekan keyboard sambil menunggu sambungan internet. Kecewa bukan!


Walaupun sambungan internet berjaya dilakukan, amatlah malang jika kekuatan internet tidak membantu. Perkara ini bertambah parah apabila ada sebilangan murid yang berjaya menonton video You Tube manakala murid yang lain duduk termenung memerhatikan Frog yang berpusing-pusing sambil memandang cemburu rakan yang berjaya dengan You Tube nya !


Cara penyelesaiannya ialah...kita boleh gunakan lebih daripada 2 kotak Zoom untuk melancarkan proses PDP. Separuh murid berhubung dengan Zoom A manakala separuh lagi dengan Zoom B. Lebih banyak Zoom lebih baik dan stabil. Kepuasan pelanggan kita iaitu murid akan terjaga. Murid pun gembira.


Selain itu, cara saya ialah dua orang murid menggunakan sebuah komputer sahaja. Mereka berdua berkongsi satu komputer dalam menyiapkan tugasan yang diberikan. Jika masa masih ada, rakan kepada pasangan kita pula yang log in untuk menyiapkan tugasan. Cara bergilir-gilir boleh dilakukan. Asalkan tempoh masa PDP kita masih berbaki panjang. 

Apa yang boleh saya katakan sebagai penutup ialah FrogVle adalah medium komunikasi zaman kanak-kanak masa kini. Mereka bukan seperti zaman kita dahulu kala. Mereka lebih tahu berbanding kita kerana mereka hidup pada zaman mereka sendiri. Apa yang boleh kita bantu sebagai guru ialah memandu mereka dengan betul untuk hidup dalam zamannya. 

Walaupun FrogVle banyak kerenahnya tetapi sebenarnya memberi saya idea untuk berfikir untuk atasi masalah seperti ini. Saya tidak bergerak sendirian, tetapi saya punyai rakan sekerja sebagai pembantu. Sekian.

Tutorial Fungsi "Public on the web" : Orang awam pun boleh lihat FROG kita!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Baru-baru ini, OS Frog VLE telah ditambah baik dengan beberapa ciri yang menarik. Salah satu daripadanya ialah "Public on the web". Apa itu?

Maksudnya kita boleh terbitkan apa-apa yang dihasilkan dalam FROG VLE seperti site kepada orang awam. Selain itu, dengan adanya fungsi ini kita mampu berkongsikan hasilan usaha kita dengan rakan-rakan frog yang lain. Perkongsian yang menarik. Tidak turut terlepas pandang perkongsian dalam dunia media sosial seperti Whatapps, Telegram, FB Mesengger dan lain-lain.

Bagi pendapat peribadi saya, site yang dikongsi dengan cara ini turut bertindak sebagai blog. Cuma fungsinya tidak serupa dengan blog yang melibatkan fungsi komunikasi 2 hala iaitu fungsi memberi komen. Apabila fungsi "Public on the web" diaktifkan, orang awam hanya boleh melihat tanpa boleh memberi komen atau pun berkomunikasi dengan sistem tersebut. 

Dengan cara kita, murid lain boleh turut berkongsikan hasilan Frog mereka dengn rakan lain dengan hanya bertukar-tukar alamat (URL) sahaja. Mudah bukan?

Baru-baru ni, saya telah mengarahkan murid tahun 5 mereka satu kad raya yang cantik untuk dipertandingkan. Gambar setiap kad raya tersebut telah saya susun dan masukkan ke dalam Frog VLE dengan meletakkan "tag" sebagai Tahun 5 Gigih. Harapan saya apabila mereka membuka site yang dikongsikan itu, murid seronok dan dapat melihat hasil karya kad raya rakan-rakan lain. Seronok bukan!

Inilah pautan/link site yang telah saya terbitkan untuk paparan umum. 


Bulan Purnama Ramadhan

Assalamaulaikum dan salam sejahtera diucapkan.

Sudah separuh perjalanan puasa bagi umat islam pada hari ini. Selepas terawikh soalat sunat witir, sempat juga aku mengagakan diri untuk merakamkan gambar bulan untuk Ramadhan kali ini. 

Diantara entri blog yang paling popular dalam blog ini adalah mengenai cara saya aplikasikan teknik merakamkan gambar bulan yang berada jauh dari bumi. Tutorial yang saya gunakan adalah boleh dilihat pada tajuk dan alamat ini.

Nikon D7100
Sigma 70-300mm (Lensa murah + sikit fungus)
Tripod (Wajib Hakiki)
Mode Manual (M)
Self Timer (10 saat)
Crop dalam Lightroom

*Sapa yang ada lensa lebih 300mm tu adalah satu kenikmatan dan pengalaman yang mengujakan. Fuh...


06 Julai 2015

# Bunting Matematik

# Ikuti Blog Ini

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Koleksi Buku Program

# Koleksi Buku Program
Disediakan dalam Powerpoint size A4

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -