Archive for Jun 2011

Siri 4 Makro - Taman Wetland - 30 June 2011

Assalamualaikum.

Minggu ni merupakan minggu "Gila Makro". Maklumlah, pertama kali dalam seumur hidup menjelajah ke dalam alam makhluk kecil. Dalam pencarian makhluk-makhluk ni, aku telah temui beberapa jenis serangga. Tetapi malangnya, mereka selalu lari ketika aku menghampiri mereka. Mungkin jarak aku dengan serangga tu terlalu dekat agaknya.

Tetapi, pada hari ini, aku puas hati sebab aku tak pulang dengan tangan yang kosong. Hehe...

























Yang Kecil Menjadi Besar itu adalah Makro

Assalamualaikum.

Hari ni merupakan hari kedua aku bermain-main dengan makro. Pada hari ni jugak aku tak tau lagi faktor pembesaran objek apabila menggunakan extension tube ni. Biasanya yang aku tau, ramai orang nak menpunyai makro yang mempunyai faktor pembesaran 1:1. Untuk extension tube ni, aku kira kemudianlah sebab aku malas nak mengira buat masa ini. Entah berapa agaknya faktor pembesaran bagi setiap ring tu agaknya.

Sebagai permulaan, aku nak upload lah sekeping dua gambar yang diambil pada hari kedua aku sebagai pengemar makro. Betul ker gemar? hehe...Tawaf punyer tawaf sekeliling rumah, akhirnya jumpelah beberapa serangga kecil untuk aku berlatih skill makro. Macam pro jer bunyinya....hehe...















Labah2 ni telah membuatkan aku mengelabah. Maklumlah kali pertama berhadapan dengan labah2 ni dengan menggunakan kamera. Sebelum ni aku buat dek jer. Tak heran pasal benda2 ni. Tapi kali ni, aku kena ambil heran sebab aku nak simpan gambar kenangan mula2 aku bermakro...hehe...

Bile dah gelabah, aku pun terlupa la cara nak kompos lelabah ni pada tempatnya. Last2 aku shot jer la. Bila aku tgk balik kat LCD kamera, aku terkejut bile aku nampak sesuatu yang ganjil pada badan lelabah ni. Sekali anak2 dia la....Barulah aku tau lelabah bawak anak die kemana-mana jer die pergi. Patutlah gemuk semacam jer...

Gambar2 ni agak hancur. Sebab ISO aku gunakan agak tinggi kira2 400 hingga 500. Nantilah aku buatkan diffuser yang best sikit. Barulah boleh gune shutter speed tinggi dengan ISO yang rendah... hehe...

Mata dah mengantuk tangan dah letih menaip. sampai di sini saja...Wasalam...

Bermulanya Kisah Seorang Pengemar Makro

Assalamualaikum semua.

Hari ini hari yang bersejarah. Sebabnya aku mula membasahkan kaki ke dalam bidang makro. Orang lain dah lame masuk...siap berendam lagi...tapi aku baru jer nak kenal-kenal barang-barang yang terlibat dalam bidang ini.

Makro tu aper? Senang cerita...makro tu ambil gambar yang halus-halus dan kecik-kecik seperti semut, serangga, rerama....Cuma kuman jer tak boleh dimakrokan. Jangan sesiapa cuba pandai-pandai memakro kuman dengan lens yang ada.

Pada hari rabu yang lalu, aku telah membeli secara talian atau pun online di laman web Lelong.com. Aku tertarik sungguh dengan extension tube yang ditawarkan. Dipendekkan cerita, aku pun belilah dengan harga beratus-ratus. Sebelum aku pergi solat Jumaat, seorang Posman telah menyampaikan barang yang aku beli tempoh hari. Dengan hati yang bersemangat, aku pun mula mengoyakkan plastik Pos Laju Malaysia.

Jeng---jeng---jeng---jeng---Jeng








Aku pun mulalah menyambungkan tiub-tiub ini bersama dengan kamera DSLR D5000 + 50mm 1.8D. Sapa tak teruja bila lesen bermakro dah ade dalam poket. Jadi, aku pun cuba merangkak di depan rumah dekat rumput-rumput mencari serangga atau Insect bak kate orang putih.

Dalam waktu yang singkat ini, aku tak berkesempatan mereka dan membina sejenis diffuser untuk makro. Jadi apa yang aku buat adalah dengan menggunakan kertas putih A4 yang telah ditebuk lubang padanya untuk dimuatkan lens 50mm 1.8D.

Hasilnya adalah seperti ini...






Sebenarnya banyak lagi peralatan alternatif untuk makro. Aku tertarik dengan tiub ini sebabnya harganya murah dan imej tak terjejas sebab tiub2 itu hanyalah tiub kosong yang berlubang di tengahnya tanpa ada perantaraan kaca. Nak beli lens makro...tak berduit pulak rasanya...

Hanya sekadar suka-suka. Semoga ilmu baru ini tidak menjauhkan aku dengan sang pencipta. AMIN.....

Gambar Lama Dulu-Dulu Tapi Bukan Aku.

Lama sudah aku tidak meng'update' blog ini dengan gambar-gambar aku sendiri. Sejak bermulanya persekolahan tempoh hari, aku tidak mempunyai masa yang cukup untuk mengambil dan mencuba sesuatu yang baru. Jadi, aku mencuri sedikit waktu dari waktu tidurku sekitar lewat tengah malam untuk melakukan latihan dalam pembikinan HDR (macam la teror sangat).

Rupe-rupenyer dah banyak juga gambar yang telah aku ambil sepanjang kehidupanku bersama D5000 walaupun usia kami belum lagi mencecah setahun. Daripada banyak2 gambar yang diambil, hanya 10 persen jer yang boleh dikatakan memuaskan hati aku sendiri (bajet pro)....huhu...

Gambar kat bawah ni adalah gambar yang diambil di Alamanda Putrajaya. Aku berada di tingkat 2 pada waktu tu. Aku pun amik la gambar seperti di bawah ini. Kalau ade paper komen yang tak memuaskan hati tu, boleh la komen...sebab aku pun suke dikomen...







Wildlife Outing - Zoo Malacca - 12 June 2011 - 9.30am - 5.00pm

Assalamualaikum.

Pada hari Ahad iaitu 12 Jun yang lalu, aku telah menghadiri satu outing yang dianjurkan oleh kumpulan Hidupan Liar iaitu Wildlife Group. Ketua untuk outing kali ini adalah seperti biasa adalah admin kepada laman hidupan liar itu sendiri iaitu saudara Paman Aheri.

Perjalananku bermula dari Sungai Besar > Bangi > Melaka. Aku telah singgah di Bangi untuk bermalam sebentar. Aku hanya keseorangan dengan hanya menaiki motorsikal sahaja. Biasalah...nak jimatkan duit. hehe

Aku masih lagi muda dan amat memerlukan bimbingan. Sepanjang perkenalanku dengan geng outing kali ini, aku dapat belajar beberapa perkara yang begitu penting dalam bidang fotografi ini. Kalau nak berjaya...Tunjukkan minat...Lebihkan usaha...bertawakkal kepada Allah.




Burung apa...Burung apa...Burung Kelicap







Parit 3's photostream

01 Jun 2011

# Blogger Pendidikan

# Blogger Pendidikan
Satu komuniti blogger pendidikan terbesar Malaysia dengan misi untuk memangkin kualiti pendidikan Malaysia menerusi penulisan ilmiah pada platform blog.

# YouTube Cikgu

# Langgan Blog Ini

# E-Latihan

Himpunan e-Latihan Matematik UPSR Sekolah Rendah 2020

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -