Archive for Januari 2011

Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini aku telah membawa diri ke Shah Alam Bandar Terancang Selangor. Aku ke sana atas urusan rasmi menguruskan biasiswa tajaan kerajaan Selangor. Alhamdulillah....Semuanya sudah selesai. Selepas urusan selesai pada jam 3 petang, aku pun bergerak ke Masjid Sultan Salahuddin untuk menunaikan ibadah yang tertangguh seketika. Selepas selesai menunaikan ibadah fardu, tak lengkap rasanya kalau aku tak melaksanakan perkara yang harus iaitu merakamkan gambar masjid ini ke dalam kameraku.

Tanpa lensa wide angle, memang sukar rasanya untuk memuatkan masjid yang besar ini ke dalam sebuah kamera yang kecil. Akhirnya, aku pun meneruskan usaha ini dan hasilnya adalah seperti berikut. Gambar di bawah telah di 'HDR' kan menggunakan software Photomatix Pro dengan kesan 3 exposure.

Aperture yang digunakan bagi imej ini adalah pada f11. Bagi mana-mana lensa, f8 hingga f11 merupakan bukaan yang menghasilkan imej yang jelas dan mantap. Jika f5.6 mungkin gambar tidak begitu sharp atau tajam. Jika bukaan aperture kecil seperti f16 dan f22, biasanya lensa akan menghasilkan disfraction. Nak tau disfraction, carilah sendiri di Internet atau pun pada link ini.



Ini adalah gambar yang telah diejas distortionnya....



Gambar lain yang telah diambil...






31 Januari 2011

Mencuba Lensa Sigma 70-300mm

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Alhamdulillah...syukur pada tuhan kerana dapatlah aku mengupdate blog ini daripada dibiarkan bersawang lelabah atau pun virus.

Tiada apa yang menarik untuk ruangan ini melainkan gambar-gambar yang telah ditangkap pada petang tadi. Cuaca tidak mengizinkan kerana sekarang merupakan musim tengkujuh agaknya. Dari pagi sampai ke malam awan sentiasa menitiskan hujannya yang tidak mengenal erti penat dan lelah. Kerana semuanya itu adalah Sunnatullah.











30 Januari 2011

Sigma 70-300mm DG MACRO


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.

Aku telah membeli lensa ini pada hari Jumaat yang lepas bertarikh 28 Januari 2011 dengan harga RM 680 bersama dengan lens hood dan sekeping UV filter. Pada asalnya aku nak membeli lensa TAMRON 70-300mm VC tetapi harganya terlalu mahal menyebabkan aku berundur buat seketika. Aku membeli mengikut kemampuan dan keperluan. Untuk pengetahuan semua, lensa SIGMA aku itu tidak memiliki Optical Stabilizer iaitu lebih kurang macam Vibration Reduction dan Image Stabilizer. Ini bermaksud kita hendaklah pegang kamera tu dengan kemas tanpa sebarang gegeran minor atau pun major. Ini bermakna, lensa itu tidaklah sesuai digunakan pada situasi cahaya yang kurang seperti pada waktu malam atau pun di dalam bangunan yang agak gelap. Untuk mengelakkan gegar, aku telah menaikkan ISO kepada tahap yang dirasakan sesuai bagi mengelakkan kesan noise yang banyak. Bila ISO dah dinaikkan, mestilah shutter speed akan menjadi laju.

Pada hari ini aku ingin memuat naik beberapa keping gambar percubaan pertama bersama dengan lensa baru yang murah. Aku telah membeli sebuah lensa jenama SIGMA dengan julat jarak adalah 70-300mm DG MACRO.






Taman Wetland Putrajaya

Assalamualaikum.

Pada kali ini saya ingin meletakkan beberapa keping gambar yang telah diambil di Taman Wetland Putrajaya tempoh hari yang lalu. Semua gambar ini diambil dengan menggunakan kemera DSLR Canon 1000D berbantukan lensa EF 75-300mm milik rakan saya.












22 Januari 2011

Wajib Tahu: White Balance.

Assalamualaikum.

Pada kali ini aku nak kongsikan perkara asas sekali dalam fotografi. Pernahkah anda mendengar tentang istilah "White Balance" atau pun dalam bahasa melayunya merujuk kepada Keseimbangan Putih. Walaupun perkataanya sukar untuk difahami tetapi selepas anda membaca penerangan lanjut mengenainya pasti anda akan memahaminya dengan mudah.

Pernahkah anda mengambil gambar yang kelihatan kadang-kadang berwarna biru-kebiruan, kuning-kekuningan dan juga pelbagai warna lain pada imej anda? Dan warna-warna itu sebenarnya bukanlah merupakan warna sebenar bagi imej yang dilihat melalui mata anda. Senang kata...warna apa yang dilihat tidak sama dengan warna pada imej yang dihasilkan oleh kamera anda. Apa sebenarnya yang terjadi? Inilah sebenarnya fungsi "White Balance".

Mata kita menilai dengan sangat baik pada warna putih pada sumber cahaya yang berbeza, tetapi kamera kita sering mengalami kesulitan yang besar dalam penentuan White Balance yang sebenar. Sebagai contoh, kawan anda memakai baju berwarna putih, tetapi warna baju putih itu selepas diambil dengan menggunakan kamera bertukar kepada warna kekelabuan atau pun kebiru-biruan. Ini bermakna imej anda mempunyai White Balance yang salah.



Dengan teknologi yang ada pada hari ini, jika anda telah melakukan kesalahan White Balance pada imej anda, anda boleh menggunakan perisian yang ada dipasaran seperti Adobe Photoshop, Adobe Lightroom dan lain-lain lagi. Untuk mempelajari cara menyunting White Balance ini, anda boleh melihat tutorialnya melalui video pada halaman YouTube. Mudah dan menjimatkan.

Bagi kebanyakan kamera, terdapat beberapa setting asas White Balance padanya.

Auto
Merupakan dimana kamera anda membuat anggaran White Balance yang terbaik. Anda akan mendapatinya, setting ini berfungsi pada kebanyakan keadaan tetapi ada baiknya jika kita tidak selalu terikat padanya.

Tungsten
Mode ini biasanya diberikan lambang dengan simbol "mentol yang menyala". Ianya digunakan untuk indoor terutamanya di bawah lampu pijar yang memberikan warna sejuk dalam foto.

Fluorescent
Mengkompensasi untuk cahaya "cool" fluorescent dan juga akan menghangatkan imej anda.

Daylight/Sunny
Digunakan diluar kawasan tertutup terutamanya ketika cahaya yang terik.

Cloudy
Kebiasaannya akan menjadikan imej anda mempunyai suhu hangat lebih daripada mode Daylight

Flash
Flash kamera boleh menghasilkan cahaya yang sejuk. Untuk menambahkan cahaya panas padanya, mode Flash ini digunakan.

Shade
Cahaya di tempat teduh biasanya bersuhu sejuk daripada cahaya terus. Mode ini akan menjadikan imej bersuhu panas.




Apa itu cahaya warna sejuk dan warna panas?
Lihat sahaja rajah di bawah ini. Anda sendiri boleh menilainya

17 Januari 2011

Apa itu Histogram?


Assalamualaikum.

Pada kali saya ingin ingin menceritakan pula tentang kisah Histogram. Histogram mempunyai banyak pengertian yang berbeza walaupun ianya tetap dalam bentuk graf. Histogram boleh juga wujud dalam subjek Matematik. Tetapi bagi bidang fotografi, Histogram tetap wujud dalam bentuk graf tetapi graf yang terbentuk pada skrin kamera membawa pengertian yang berbeza yang perlu difahami.

Jangan pening-peningkan kepala anda dengan hal Histogram ini. Mungkin bagi sesiapa yang pertama kali mendengar mengenai Histogram pasti akan merasakan benda ini perkara yang susah. Tetapi sebenarnya mudah sahaja untuk difahami. Tiada yang susah melainkan jika anda mempunyai minat yang mendalam untuk mengetahui ilmu Allah ini.

Mari kita pergi secara mendalam tentang Histogram. Histogram merupakan satu graf yang memaparkan bagaimana cahaya berselerak di dalam sesuatu imej itu. Pada bahagian kiri graf menunjukkan bahagian Shadow manakala bahagian kanan graf menunjukkan tentang highlight. Shadow merupakan bahagian yang gelap pada imej manakala highlight merupakan bahagian yang cerah pada imej. Baiklah. Selepas anda mengetahui tentang bahagian mana shadow dan bahagian mana highlight, mari kita lihat pula apa yang dikatakan tentang overexposed dan underexposed.

Apa itu overexposed? Overexposed berlaku apabila imej kehilangan detail pada hightlight iaitu terdapat pembentukan satu puncak tinggi pada bahagian kanan histogram. Apabila overexposed berlaku, bahagian yang terlampau cerah itu adalah semuanya berwarna putih. Bahagian berwarna putih ini mempunyai nama panggilan yang selain seperti "Blown out highlight dan clipped whites" Hal ini bermakna tiada data pada bahagian itu. Jika anda mahu memulihkan bahagian ini menggunakan software seperti Photoshop, anda tidak dapat menyelamatkan bahagian ini kerana tiada data padanya. Ini bermakna anda tidak begitu peka tentang masalah exposure pada sesuatu imej dan menunjukkan kecacatan pada imej tersebut.

Bagaimana pula tentang underexposed? Jika overexposed merupakan bahagian putih pada imej yang terlampau cerah, Underexposed pula berlaku apabila imej mengandungi bahagian shadows yang kehilangan details. Ini bermaksud bahagian hitam pada imej yang terlampau hitam. Bahagian hitam ini juga tidak mempunyai data padanya. Jika anda begitu mahir tentang editting, bahagian ini juga tidak akan dapat diselamatkan. Istilah underexposed boleh juga dikenali sebagai "Blocked up shadows", "Crushed shadows", "crushed blacks", "clipped blacks".




Apa itu correct exposure? Tiada lain dan tidak bukan, tentulah imej yang mempunyai details yang seimbang pada bahagian highlight dan juga pada bahagian shadow. Biasanya histogram tidak akan mencecah pada mana-mana bahagian kiri atau kanan. Ianya akan terbentuk seperti graf berbentuk loceng atau pun "bell shape". Ini bermakna, jika anda mahu melakukan editting pada imej tersebut, anda akan dapat hasil yang anda inginkan kerana semua data masih ada di dalam imej itu.

Kesimpulannya, rajinkanlah diri anda untuk melihat pada histogram untuk mendapatkan exposure yang betul dari kamera anda. Golongan profesional pun kerap menggunakan fungsi histogram ketika mengambil gambar yang menarik. Belajarlah dari orang yang berpengalaman.

12 Januari 2011

Mengelakkan Gambar Kabur

Assalamualaikum.

Pada hari ini saya ingin berkongsikan kepada anda tentang bagaimana kita mahu mencipta sebuah imej yang cantik dan tidak mengalami kabur atau blur. Sebenarnya, terdapat banyak cara untuk mendapatkan gambar yang jelas termasuklah dengan menaikkan jumlah ISO, menggunakan lensa yang mempunyai bukaan aperture yang besar seperti 1.8, melaraskan kecepatan shutter, menggunakan tripod dan lain-lain lagi.

Kesemuanya itu memerlukan kemahiran teknikal dan modal. Di sini saya ingin berkongsikan tentang cara mendapatkan imej yang jelas dengan hanya menggunakan anggota badan dan juga objek di sekeliling anda.

Apa yang perlu anda lakukan secara asasnya adalah dengan mengengam erat secara selesa pada kamera anda. Jangan memaksa diri memegang kamera kerana otot-otot pada bahagian tangan akan cepat letih dan lesu. Anda perlu memegangnya pada keadaan yang selesa. Jika anda memiliki bajet yang lebih, anda boleh dapatkan pemegang bateri sebagai aksesori tambahan pada kamera anda. Pemegang bateri menjadikan pegangan tangan anda lebih kukuh dan selesa terutamanya bagi sesiapa yang memilik tapak tangan yang lebar dan besar.

Penggunaan kelajuan shutter berbeza mengikut keadaan. Kadang kala, kita terpaksa menggunakan kelajuan shutter yang perlahan seperti 1 atau 2 saat. Kelajuan shutter yang perlahan ini memberi impak kabur kepada imej anda. Jika anda memiliki sebuah tripod, masalah kelajuan shutter tidak menjadi masalah kerana tripod membantu kamera pada kelajuan shutter yang lebih perlahan. Tetapi jika anda tidak memiliki sebuah tripod atau pun anda tertinggalkannya di rumah, anda boleh mencuba beberapa contoh cara seperti apa yang digambarkan di dalam gambar di bawah ini.


Selain itu, anda harus dapatkan posisi selesa ketika mengambil gambar. Kadang-kadang terdapat pelbagai gelagat orang ketika mengambil gambar. Ada yang mencangkung, meniarap, telentang, dan macam-macam lagi. Anda boleh lihat beberapa gambar yang saya ambil dari link ini.

Beginilah keadaan apabila seorang shaolin menjadi juru gambar. hehe






Tetapi berlainan pula bagi mereka yang begitu komited dengan bidang ini. Apa-apa pun, jom kita lihat gelagat mereka.






Kesimpulannya, kestabilan postur badan adalah amat penting ketika mengambil apa-apa jenis gambar. Gegaran yang minor boleh dielakkan jika keadaan anda stabil dan selesa.

Sekian, wassalam.
09 Januari 2011

Asas: Rule of Thirds


Assalamualaikum.

Bagi sesiapa yang memiliki kamera apa jenis pun, kebiasaannya kita sering mengambil gambar dengan meletakkan subjek betul-betul berada ditengah-tengah. Gambar seumpama ini dikatakan tidak mempunyai daya tarikan yang begitu kuat untuk menarik mata orang yang melihat gambar itu. Oleh itu, untuk menghasilkan gambar yang begitu menarik, kita seharusnya mengikuti peraturan yang dinamakan sebagai "Rule of Thirds".

Peraturan Rule of Thirds itu apa? Prinsip asas disebalik peraturan ini ialah dengan membahagikan imej anda kepada 3 bahagian. 3 kotak menegak dan 3 kotak melintang. Apabila digabungkan kotak-kotak menegak dan melintang ini akan menghasilkan 9 bahagian segi empat.


Ketika anda mengambil gambar, anda harus membayangkan kotak-kotak melalui Viewfinder atau pun pada LCD kamera anda. Kebiasaannya kamera mempunyai garis-garis seumpama ini. Jika anda perasan, pada garisan grid itu, terdapat 4 titik persilangan di tengah-tengah paparan. Titik-titik ini perlu digunakan dengan sebaik yang mungkin kerana titik-titik ini mempunyai kuasa tersimpan disebaliknya.

Secara teorinya, jika anda meletakkan subjek anda pada titik persilangan atau pada sepanjang garisan akan menjadikannya lebih seimbang dan akan lebih natural. Kajian ada mengatakan bahawa mata manusia secara semulajadinya lebih tertumpu pada satu titik persilangan berbanding pada tengah-tengah imej. Jadi, gunakanlah Rule of Thirds bagi mendapatkan hasil imej yang lebih natural.

Baiklah. Mari kita lihat pada gambar di atas. Jurugambar telah menggunakan satu titik persilangan pada seekor kambing. Peraturan ini juga turut memperlihatkan pergerakan kambing dari sudut atas kiri imej menuju ke bahagian bawah imej iaitu pada bahagian rumput.Cuba anda bayangkan, jika anda letakkan kambing itu ditengah-tengah imej, anda mungkin tidak dapat membayangkan habitat atau pun tempat tinggal kambing tersebut. Anda juga tidak dapat membayangkan pergerakan kambing itu ke mana. Mungkin ke tepi, ke tengah, ke kanan mahupun ke hadapan....Apa yang anda lihat adalah kambing semata-mata. Imej kelihatan amat biasa dan kurang menarik. Rule of Thirds merupakan salah satu komposisi yang baik bagi meletakkan imej dalam zon yang menarik mata pemerhati.

Bagi pengemar bahagian landskap. Jika kita mahu menarik mata pemerhati kepada bahagian daratan ataupun foreground, kita akan meletakkan bahagian ini 2 per 3 daripada frame.


Jurugambar kepada gambar di atas mahu menarik mata pemerhati pada bahagian daratan ataupun foreground kerana padanya terdapat point of interest iaitu unsur-unsur alam yang menarik seperti pokok, kehijauan alam dan juga gunung-ganang di berada nun jauh di sana. Oleh hal yang demikian, 2 per 3 daripada frame telah diisi dengan bahagian daratan. Jika anda mahu menarik mata pemerhati pada bahagian langit, anda perlu mengisi 2 per 3 langit di dalam frame anda.

Peraturan tidak perlu diikuti sepanjang masa. Ada kalanya anda perlu melanggar peraturan ini. Tetapi bagaimana? Hal ini bergantung kepada situasi dan subjek yang diambil. Salah satunya ialah kesan simetri.



Bagi gambar ini pula ialah kesan reflection atau pun pantulan. Kesan simetri juga boleh dilihat apabila kedua-dua elemen pada langit dan pada air wujud seperti awan, deretan gunung dan lain-lain.


Untuk mendapatkan penerangan lebih mendalam, layarilah mana-mana websites atau pun dengan membuat bacaan lanjutan pada mana-mana buku asas fotografi. Ilmu ini hanya bergantung ke pada anda. Jika anda mahu, semuanya menjadi. Sekian terima kasih.

JIka ada kesilapan dan kesalahan, teguran amat digalakkan.
04 Januari 2011

# Bunting Matematik

# Ikuti Blog Ini

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Koleksi Buku Program

# Koleksi Buku Program
Disediakan dalam Powerpoint size A4

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -