Archive for November 2010

EMBUN HIDAYAH

30 November 2010

Kereta Buruk

Kucing Peliharaan







Rakan Seperguruan


Jeti Bagan Datoh, Perak

JETI BAGAN DATOH


Surau Taman Raya

26 NOVEMBER 2010 - Episode 2





26 NOVEMBER 2010

Big Mafia

IPG KAMPUS PENDIDIKAN ISLAM, BANGI

NEW PIC



25 November 2010

PIC for TODAY








HDR

Assalamualaikum.

Entri kali ini hanya ingin menjelaskan tentang cara bagaimana saya menghasilkan gambar-gambar HDR. Pada kali ini, saya menggunakan tiga keping gambar berformat RAW yang mempunyai nilai dedahan (exposure) sebanyak -2, 0 dan +2. Pada asalnya saya hanya menangkap gambar pada dedahan 0. Kemudian, dengan dedahan 0 itu saya telah wujudkan pula -2 dan +2 yang kesemuanya dalam bentuk format TIF.

Software HDR yang digunakan untuk gambar ini adalah Photomatix Pro 4.0.2. Kalau tak silap ianya merupakan versi yang terbaru. Tidak kisahlah jika anda memiliki versi yang lain. Yang penting ianya Photmatix. hehe. Setelah itu, saya pun menyunting (edit) beberapa tempat yang kotor pada gambar dengan menggunakan Adobe Photoshop CS5. Mengapa saya katakan kotor kerana gambar seperti manusia jika di 'HDR' kan akan menyebabkan tompokan-tompokan hitam pada bahagian kulit dan muka. Ini menjadikan subjek kita seperti terkena penyakit kulit yang kronik.

Disini, saya hanya masukkan perbandingan gambar asal HDR dengan gambar sutingannya.




Di sini juga saya ada masukkan gambar asal untuk proses HDR ini.


Jika ada kelemahan dalam HDR saya ini, amatlah digalakkan untuk memberi komen dan pandangan. Saya amat mengharapkan terguran dan tunjuk ajar anda.
24 November 2010

HDR: D90

RUANG TAMU

RUMAH

HDR version. But it is not the perfect one...huhu

KOLEKSI GAMBAR HDR



SG HAJI DORANI





Parit 3 Timur

Aku hanya duduk melepak di rumah sempena cuti sekolah yang masih lg berbaki lebih daripada satu bulan. Duduk hanya menyunting beberapa keping gambar sebagai latihan. Jika dirasakan sudah memuaskan hati, aku akan muat naik ke dalam blog ini.


Gambar Asal


Gambar Edit


PANTAI SEKENDI


Today, I decided to find sea shore to find something interesting to be captured. At first, I planned to have a few scenes at Sungai Besar's jetty. When I arrived there, I had found no suitable place to capture the sunset moment. I ran to another places and finally, I came to a new place at Sekendi. Actually, i don't know the right name for the place but i am very sure it is between Sungai Besar and Sekendi.

The picture has been processed with different software.
First is Photomatix Pro 4.0
Second is Photoshop CS5.
Third is Adobe Lightroom 3.2.

This is the original image from my DSLR.

Editted picture.


Original Picture


The edited picture


*saje gatal tangan nak speking BI lak....

SEKINCHAN HDR

The above picture is not HDR. That is the original one. Then, I edit the below picture using HDR Efex Pro Nik Software. One of the feature is Monochrome option. So, I decided to choose that option to see the changes. As you could see that the below picture is totally different with the original one. So here, i just do test and error in HDR.

Who has tried for many times will get the chance to improve theirselves and get the better result. So, keep trying.


The above picture was taken at Batu 23 Sekinchan, Selangor. Today, I just found a new friend but not as a new friend. Actually, I had met him at Facebook since four month ago. We just talked together using FB. Today, He comes to my hometown with his wife. We meet and talk for a whole day on photography. I very happy to have friend like this.

# Blogger Pendidikan

# Blogger Pendidikan
Satu komuniti blogger pendidikan terbesar Malaysia dengan misi untuk memangkin kualiti pendidikan Malaysia menerusi penulisan ilmiah pada platform blog.

# YouTube Cikgu

# Langgan Blog Ini

# E-Latihan

Himpunan e-Latihan Matematik UPSR Sekolah Rendah 2020

# Modul Percuma!

# Modul Percuma!
Latih tubi murid tahun 6 UPSR

# Carian Penulisan Lain

pablodolah. Dikuasakan oleh Blogger.

- Copyright © Blog Cikgu Mohd Afiq - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -