03 December 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


30 November 2016 merupakan detik yang dinantikan oleh warga pendidik seluruh Malaysia di mana telah berlangsungnya satu perjumpaan "Leaps of Knowledge (LOK) : Creating Connections". Pendapat saya LOK ialah satu acara yang sangat menarik dan perlu diteruskan pada tahun akan datang.

Hotel ala-ala omputeh

Pada kali ini, LOK diadakan di 
Hotel Majestic, Kuala Lumpur. Lama juga saya tidak berpeluang menziarahi mana-mana hotel yang berbintang-bintang sebegini. Pendaftaran LOK dijalankan di tingkat 1 hotel. Peserta perlu menunjukkan tiket masuk yang perlu dicetak terlebih dahulu dirumah, tunjuk dengan 'phone' pun boleh jugak.

Tiket masuk ke LOK kali ini. Otai Frog VLE belanja saya tiket masuk, FREE!

Setiap peserta diberikan dengan sekeping kad nama berserta nombor meja. Meja saya untuk LOK kali ini ialah bernombor 41. Disitulah tempat bertapa dari pagi sehingga petang. LOK dimulakan dengan mendengar ucapan dasar yang disampaikan oleh 3 orang hebat yang berasal dari luar negara Malaysia, iaitu Profesor James Arthur, Thomas Arnett dan Dr Tom Harrison.Selepas itu, agenda diteruskan dengan penyampaian anugerah 1Bestarinet untuk tahun 2016. Tahniah diucapkan kepada guru yang merangkul anugerah ini. Setiap orang dapat Samsung Chromebook tuu...memang best.


Turut tidak ketinggalan ialah Vinnie Chan Award yang dirangkul dengan jayanya oleh SMK Tengku Mahmud 2, Terengganu. Mereka menjalankan projek alam sekitar di Bukit Keluang. Tahniah diucapkan kerana penyertaan sulung anda telah membuahkan hasil. Ala-ala wartawan la pulak datang ke depan. *Ini semasa sesi bengkel.
Ada sumbangan ke tak?

Dan acara yang dinanti-nantikan pun bermula. Setiap kumpulan perlu menjalani 2 bengkel yang akan dijalankan satu di sebelah pagi dan satu lagi di sebelah petang. Bengkel dimulakan dengan sesi ice breaking, mencari padanan kad fungsi widget, permainan uji minda, dan lain-lain lagi. Setiap aktiviti telah ditetapkan masanya dan para peserta memang perlu pantas dalam menyiapkan tugasan kumpulan yang diberikan.

Fasilitator @ Gold Advocate Teacher

Mencari padanan yang betul.
Dah siap!

Bergambar sekeping dulu sebelum pulang.

Bagi setiap meja, terdapat seorang fasilitator yang telah melayakkan diri masing-masing sebagai Guru Advokasi Emas. Golongan ini terdiri daripada guru yang sangat komitmen dalam menyebar maklumat gaya pembejalaran abad ke 21 dengan menggunakan modul yang disediakan. Modul-modul tersebut adalah seperti PIE, Chendol, Puff, Cake dan untuk LOK kali ini turut memperkenalkan satu modul baru iaitu modul "Nasi Lemak". Sedap woo...!. Secara ringkasnya, modul Nasi Lemak adalah mengenai cara mengunakan 3 aplikasi penting bersama telefon Yes Altitude. 

Kaunter jualan barangan Frog. Yang penting plastik cover edisi LOK berada dalam tangan.

Apabila sesi LOK hampir ke penghujungnya, sebelum mengambil kereta yang diparkir seharian dengan cas sebanyak RM10, saya telah membeli belah beberapa cenderamata kenang-kenangan untuk LOK kali ini. 

Jumpa lagi tahun depan, 2017. Bye...Bye.


Koleksi Foto saya sepanjang Leaps Of Knowledge 2016.

Created with flickr slideshow.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

# CARI DI SINI

LATIH TUBI MATEMATIK UPSR

#IKUTI DI FACEBOOK

#IKUTI MELALUI EMEL

#SUKA DILIHAT

pablodolah. Powered by Blogger.

- Copyright © "PHOTO IN ZONE" - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -